Vrouw/Columns & Opinie
1990069019
Columns & Opinie

'Wees zoals Megan: vier je successen en gooi die bescheidenheid de deur uit!'

Ode aan Megan Rapinoe

Ode aan Megan Rapinoe

Je kan amper om haar heen, hoewel veel mensen het lijken te willen: voetbalster Megan Rapinoe. Ja, die Amerikaanse voetbalster met het paarse, korte haar. Hoewel het WK al een paar weken achter de rug is, vindt VROUW-collega Merel het hoog tijd voor een ode aan deze opvallende vrouw. "Alsof Ronaldo zich excuseert voor de dingen die hij goed kan?!"

Ode aan Megan Rapinoe

Ode aan Megan Rapinoe

Megan werd tijdens het WK bekend bij het publiek door haar opvallende uitspraken en gedrag. Ze is gehaat en geliefd, zoals eerder deze week in De Telegraaf stond. Megan (34) is een voorvechtster van de Amerikaanse LGBT-gemeenschap en heeft een relatie met basketbalster Sue Bird.

Geen saaie entree

Het volkslied zong ze niet mee uit solidariteit met een Amerikaanse sporter die protest maakte tegen aanhoudend racistisch politiegeweld. En dat president Trump vervolgens uitsprak dat Megan op die manier geen respect toonde voor de ‘aanvoerder van het land’, boeide haar weinig. Een bezoekje aan het Witte Huis zag ze toch al niet zitten. Geen saaie entree...

Natuurlijk, toen onze Oranje Leeuwinnen aantraden tegen de Verenigde Staten was het logisch dat de sterspeelster niet onze favoriet was, maar de irritatie over de paarsharige topscoorder nam groteske vormen aan. De kritiek ging zelden over haar voetbalspel, maar leek zich vooral te richten op haar uiterlijk en haar vermeende arrogantie.

Sorry zeggen?

De eerste foto van Rapinoe die ik onder ogen kreeg, was een foto waarop ze juichend haar armen spreid, zo van: 'I did it again'. Mooi toch! Ik heb mannelijke voetballers gekkere dingen zien doen bij een doelpunt. Tijdens en na de wedstrijd tegen onze Leeuwinnen was de voetbalster onderwerp van gesprek bij elke koffie-automaat. Vrijwel iedereen vond haar irritant.

Waarom dan? Omdat ze zo zelfverzekerd is? Zou ze sorry moeten zeggen voor het feit dat ze zo goed kan voetballen? Ik heb Cristiano Ronaldo - de grootste ijdeltuit in en buiten de voetballerij - zich nog nooit horen excuseren voor de dingen die hij goed kan. Nee hoor, hij vindt het zelf ook. Net als Rapinoe haar eigen talent erkent, zoals in het filmpje hieronder.

Tekst loopt door onder de tweet

Arrogant

Dan was er nog het filmpje waarin de Amerikaanse tijdens een awardshow de bal signeert van een jongetje. Voor de jongen zelf lijkt ze tijdens de handeling weinig belangstelling te hebben, waarmee ze direct het stempel 'arrogant' opgeplakt krijgt.

Geen idee of ze voor die ene bal al vijftig andere ballen en shirtjes heeft gesigneerd en dat een clipje van 10 seconden doorgaans weinig zegt over iemands persoonlijkheid vergeten we voor het gemak ook maar even. Jeetje, wát een arrogant mens!

Tekst loopt door onder de tweet

Successen vieren

Bij een ander filmpje, waarop Rapinoe juichend een podium betreedt, schreef iemand dat alle vrouwen hun successen op die manier zouden moeten vieren. Ik wilde bijna staand applaudisseren voor de tweet, maar dat zou gek zijn. Maar: JA! Waarom doen we dit niet?

Moeten vrouwen die ergens goed in zijn en daarvoor bekroond worden maar nederig blijven herhalen wat een eer dat is? Nee, die vrouw levert met het hele voetbalteam een wereldprestatie. En ze neemt de lof in ontvangst zoals iedere vrouw zou moeten doen: door te tonen dat ze zelf óók heel trots is.

Tekst loopt door onder de tweet

Voorbeeld

Ik hoop echt dat we nog heel veel van Megan Rapinoe gaan zien en horen en dat wij vrouwen een voorbeeld aan haar nemen. Ik denk dat dit de enige manier is om de (met name mannelijke) critici te laten zien dat het gewoon normaal gedrag is. Wees zoals Megan: vier wat je toekomt en reken af met al die onnodige bescheidenheid.

Jij op VROUW.nl

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen? Of zit er misschien wel een opinie in jouw pen?

Stuur dan een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.