Nieuws/Vrouw
1991645442
Vrouw

Pas na zoveel minuten doorspoelen is je douche legionella-vrij

Kom je deze zomer terug van vakantie? Let dan goed op als je de kranen opendraait! Je loopt volgens Techniek Nederland namelijk het risico op een infectie met de legionellabacterie. Maar hoe zit het nu echt met het gevreesde legionella?

Techniek Nederland waarschuwt voor de gevaren van de bacterie. Als kranen langer dan een week niet zijn gebruikt en de temperatuur boven de 25 graden uitkomt, kunnen deze besmet zijn met de bacterie.

De kwaliteit van het leidingwater verslechtert namelijk en zo neemt de kans op vermenigvuldiging van legionella toe. Ook blijven bepaalde stoffen, zoals metalen uit de drinkwaterleiding, achter in stilstaand water.

Dodelijk

Besmetting met legionella ontstaat door het inademen van waternevel (heel kleine druppeltjes) en nestelt zich zo in de longen. De bacterie kan vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking en griep veroorzaken.

Als er klachten ontstaan, gebeurt dat meestal binnen twee tot tien dagen nadat de bacterie is ingeademd, blijkt uit onderzoek van het RIVM. “Sommige mensen krijgen milde, griepachtige klachten. Dat gaat na een paar dagen vanzelf weer over.

Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking. Dat wordt ook wel veteranenziekte of legionellalongontsteking genoemd. Deze longontsteking kan zo ernstig verlopen dat mensen eraan kunnen overlijden. Er bestaat geen vaccin tegen de legionellabacterie, de behandeling met antibiotica is wel mogelijk.”

Vakantiegangers zijn zich hier vaak echter niet van bewust en dit zorgt ieder jaar weer voor 300 à 400 patiënten met een longontsteking door legionella in Nederland, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Het aantal patiënten neemt ieder jaar toe, in juni van dit jaar kwamen er al zo’n 60 meldingen van besmettingen met de legionellabacterie binnen. Bij veel van deze besmettingen blijft de oorzaak, ondanks onderzoek van de GGD, onbekend.

Tips

Maar wat kan jij doen om besmetting met deze bacterie te voorkomen? Wij zetten de tips van Techniek Nederland voor je op een rij!

1. Spoel nadat je terug bent van vakantie alle warm- en koudwaterkranen één minuut door. Wil je onder de douche springen? Spoel deze dan zeker even 4 à 5 minuten door. 2. Laat het water rustig stromen en houdt de sproeikop onder water in een emmer of in een washandje. Dit om te voorkomen dat het water vernevelt. 3. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen een temperatuur van minstens 55 graden heeft. 4. De tuinslang kan flink opwarmen in de zon, voorkom verneveling en spoel deze dan ook goed door! 5. Reinig en ontsmet regelmatig het bubbelbad en de jacuzzi. Houd je vooral aan de voorschriften van de leverancier. 6. Vergeet natuurlijk ook niet de kranen op jouw vakantiebestemming goed door te spoelen!

Volgens Esther Huygen van Stichting Veteranenziekte is het ‟bij twijfel verstandig om toch een test te doen bij de huisarts. Er kan dan op tijd een bijpassende antibiotica worden voorgeschreven. Toch kan het een hele poos duren voordat de patiënt zich weer helemaal de oude voelt”.

Ben jij ooit aanraking gekomen met de legionellabacterie? En wil jij over jouw ervaringen vertellen? Laat het ons weten!

Stuur een berichtje

Dit artikel heeft eerder op Vrouw.nl gestaan, we herplaatsen het in verband met de actualiteit.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.