Nieuws/Vrouw
1992533973
Vrouw

Barbara verloor haar dochter (23) aan de Diane-pil

Diane pil

Diane pil

Barbara Meihuizen (61) heeft alle reden om gelukkig te zijn: een mooi huis, geweldige man, fijn leven... Ze overleefde trombose en chronisch nierfalen en kreeg ondanks haar lastige bloedgroep O+ toch een niertransplantatie. Toch zal ze nooit meer de oude worden. "Ik mis elke dag een stukje, sinds acht jaar geleden mijn lieve dochter Melissa op 23-jarige leeftijd overleed."

Diane pil

Diane pil

Barbara: "Ik scheidde van Melissa's vader toen ze 6 jaar was en ik heb haar vrijwel alleen opgevoed. Daardoor hadden we een hele sterke band. Die werd alleen nog maar sterker toen ik in 1999 ziek werd. Mijn nieren gingen achteruit en ik voelde me niet lekker.

Dialyse

In 2008 vielen mijn nieren uit en moest ik aan de dialyse. De vooruitzichten voor een donornier waren slecht en voor bloedgroep O+ is het ook nog eens moeilijker ontvangen. Er werd mij gezegd dat ik nog zeven jaar aan de dialyse zou moeten.

Melissa was al die tijd een engel. Ze heeft me heel goed verzorgd en gaf me injecties. Ze leek soms mijn verpleegster wel. Melissa had ook een geweldig gevoel voor humor. Ze sleepte me echt door die hele periode heen.

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Transplantatie

Uiteindelijk belandden we in het Erasmus MC in Rotterdam, waar Prof. Weimar werkt met 'Samaritaanse donoren'; die staan hun nier af aan een onbekend iemand. Binnen een paar maanden had ik een nieuwe nier. Op 9 december 2008 was die transplantatie.

In het begin had ik complicaties; ik kreeg bijvoorbeeld een trombosebeen. Ik had een te laag bloedbeeld, had te veel stilgezeten op de bank. Ik dacht dat ik spierpijn had, voelde ook een bult in mijn kuitspier. Ze hebben bij de fysio nog zitten masseren, dat had achteraf mijn dood kunnen zijn. Achteraf bleek dus dat ik trombose had in mijn been.

Diane-pil

Het was een combinatie van drie maanden stilzitten en de pil die ik slikte. Hadden we het maar gezien als een waarschuwing, want terwijl ik mij steeds beter voelde - mede door haar goede zorg - begon Melissa te kwakkelen. Ze zag zo bleek als wat. Melissa slikte vanaf haar 14de de Diane-pil voor haar huid.

Ze had net als haar vader wat huidproblemen en we hoorden van de arts dat dit een oplossing kon zijn. Ook begrepen we dat het een lichte pil was. Jarenlang waren er geen klachten, maar Melissa werd wel zwaarder. Dat vond ze niet fijn. Ze was ook een beetje depri, zwaar op de hand.

Blauwe nagels

Ze is er een paar keer voor naar de dokter gegaan, ook omdat ze hoofdpijn kreeg. Hij gaf haar een middel tegen migraine en zei dat ze meer moest bewegen. Op een gegeven moment werden haar nagels blauw. We hebben nooit de link gelegd met die pil. En de dokter ook niet.

Ze werd lethargisch en traag, had niet meer zo’n zin in zo'n zwaar leven. Die signalen werden niet opgepakt. Ook niet toen ze zwaarder en zwaarder werd. Ze had geen zin meer in school en was het liefste thuis. Ze werd ook gepest, dus dat vond ik op zich wel logisch.

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Trombose

Ze is drie keer van school gewisseld en vond uiteindelijk haar draai op het grafisch lyceum. Melissa was heel creatief, we hadden allemaal plannen om een grafisch bedrijf op te starten en leuke dingen te gaan doen. Het was zo'n lieverd, nooit brutaal. Echt een voorbeeldkind.

Op een gegeven moment kreeg ze last van haar knie, mede door haar gewicht. Ze gleed uit op het ijs en later in de badkamer. Ze verdraaide haar knie, de dokter zei dat ze maar rust moest houden. Door te gaan liggen, in combinatie met haar pil heeft ze achteraf gezien trombose ontwikkeld.

Longembolie

De trombose begon onder haar knie in haar kuit, dat voelde ze waarschijnlijk niet, maar als trombose verwaarloosd wordt, kan het doorschieten naar je longen en is er sprake van een longembolie. Dat is bij Melissa gebeurd; ze kreeg last van haar longen, was benauwd.

De dokter dacht aan longontsteking en schreef antibiotica voor, die dus niet aansloegen. Toen ze naar beneden kwam voor een ontbijtje is ze duizelig geworden, van de trap gevallen en bewusteloos geraakt. De ambulance kwam maar het lukte niet om haar te reanimeren.

Gereanimeerd

Eenmaal in het ziekenhuis is ze nog eens anderhalf uur gereanimeerd. Ik zat op een afstand toen ze me vertelden dat het niet meer ging lukken. Ze lag nog aan een machine toen we met dierbaren om haar heen zijn gaan staan. Ik zei: 'Je mag niet gaan, ik heb je nodig. Ik kan niet zonder je. Laat me niet in de steek.'

Op dat moment kreeg ze weer hartslag! Ik heb nog een aantal dingen tegen haar kunnen zeggen: 'Weet dat ik van je houd', 'Weet je dat ik hier ben'... Dat soort dingen. Ze heeft vijf keer geknikt, op alles wat ik zei, en daarna is ze weer in slaap gebracht. Haar vriend en ik kregen een kamertje om even te slapen en om half 3 liep ik als het ware voor mezelf uit naar haar toe.

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Hersendood

Niemand had me gewekt, maar ik zag de artsen om haar heen staan en ook dat ze als het ware al los van haar lichaam was. Ze was hersendood verklaard en ik moest de moeilijke beslissing nemen wanneer ze zou overlijden.

Ik mis haar nog elke dag. Ze had een grote liefde voor de medemens, heeft mensen echt van zelfmoord afgepraat. Ze was een bijzonder kind. Ik heb het gevoel dat ze nog overal om mij heen is. De dag waarop ik ging verhuizen vroeg ik haar of ze een teken wilde geven dat ze meeging naar het nieuwe huis.

Eigen Beeld

Eigen Beeld

Hartjesballonnen

Daarop vlogen vier roze hartjesballonnen de tuin in, ook nog eens precies op haar sterfdag. En in het nieuwe huis vloog uit een van de verhuisdozen een hele mooie grote vlinder, midden in de winter; Ze was meegekomen!

Drie weken voor haar overlijden had Melissa gezegd dat ik de film Dragonfly moest gaan zien. Over de liefde die doorgaat na de dood. Ik zie sinds haar dood ook zo veel libellen, die zijn altijd bij mij. Daardoor kan ik verder en weet ik dat het goed zo is. Het geeft mij rust."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een ingrijpend verhaal te vertellen?

Deel dat dan hier met ons...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.