1997275
Vrouw

Helft verzetsfamilie kwam om tijdens de oorlog

Oud-filmmaakster Annette Oudejans (40) schreef het boek Een familie in het verzet over haar overgrootvader en zijn kinderen die in het verzet zaten.

Toen Annette tien jaar was en op zolder speelde, vond ze een vergeeld knipsel met vier portretten van mensen die leken op haar oma. Het waren haar overgrootvader Jan Klingen en zijn drie kinderen Jozef, Leo en Tilly die in het verzet zaten en in de Tweede Wereldoorlog om het leven waren gekomen. Hieruit ontstond haar boek.

Jaren was ze er niet mee bezig tot zoon Thijmen (12) voor geschiedenis een werkstuk moest maken en vroeg naar zijn familie in de oorlog: „Toen ben ik me erin gaan verdiepen en werd gegrepen door het bijzondere maar ook bizarre verhaal van mijn familie in oorlog. Het was eigenlijk een beetje een geheim. Er werd nooit over gesproken, dus ik heb anderhalf jaar moeten speuren om sommige vragen beantwoord te krijgen.”

Dolle Dinsdag

„De zoektocht voerde me naar de NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, red.) en getuigen die mijn overgrootvader en de broers en de zus van mijn oma hadden gekend.

Alles om maar meer informatie te krijgen waarom ze precies zijn vermoord zo tegen het einde van de oorlog. Een week daarvoor was het Dolle Dinsdaggeweest (5 september 1944, red.), de Slag om Arnhem vond plaats (17 tot 25 september 1944, red.)... Het gevoel was dat de Engelsen kwamen en toen gebeurde dit.”

Puzzel

Tachtig jaar na dato kreeg de familie van Annette meer en meer een gezicht: „Het is net een film die zich ontvouwt. Ik vond steeds meer stukjes van de puzzel. De ene bron is betrouwbaarder dan de andere, mensen spreken zichzelf soms tegen. Er zijn nog altijd losse eindjes.”

Lees het hele verhaal op VROUW.nl: „Het greep me vooral heel erg aan toen ik erachter kwam dat mijn oudtante Tilly, destijds 26, waarschijnlijk levend is begraven.”