Vrouw/Praat Mee
1997598313
Praat Mee

Moet de pil terug in het basispakket?

Moet de pil in het basispakket?

Moet de pil in het basispakket?

Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gestemd over een voorstel om de pil weer in het basispakket op te nemen**. Vrouwenrechtenorganisatie Clara Wichmann startte een petitie die getekend werd door ruim 16.000 mensen.

Moet de pil in het basispakket?

Moet de pil in het basispakket?

In Nederland wordt anticonceptie slechts vergoed voor verzekerden jonger dan 21 jaar. De inzet van de aanpassing van het basispakket voor de zorgverzekering is om alle anticonceptie, ook voor ouder dan 21 jaar, onderdeel te maken van het basispakket.

Anticonceptie

Nu is het zo dat vrouwen het grootste deel van de kosten dragen en dat er voor sommigen een financiële drempel bestaat voor het gebruik van anticonceptie.

Bijna 1,7 miljoen mensen in Nederland gebruiken anticonceptie. Bureau Clara Wichmann: "De keuze voor een kind is een kwestie van zelfbeschikking en daarom moet anticonceptie voor iedereen gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Bovendien is anticonceptie relatief goedkoop, waardoor de druk op de nationale begroting minimaal is. En hoewel de prijs van anticonceptie niet hoog is, is het voor sommigen toch een groot obstakel, zeker duurdere vormen van anticonceptie zoals spiralen en sterilisatie.

Bovendien zorgt het huidige beleid voor ongelijkheid. Van alle mensen die anticonceptie gebruiken zijn ruim 200.000 van de mannelijke sekse en bijna 5.000.000 van de vrouwelijke sekse.

Dat anticonceptie geen vast onderdeel is van het basispakket zorgt dus voor een principiële ongelijke situatie omdat vrouwen in het overgrote deel de rekening moet betalen, terwijl anticonceptie juist zo fijn is voor iedereen."

Praat mee

Wat vind jij? Moet de pil terug in het basispakket? Praat mee!

** Anticonceptie, anders dan abortushulpverlening, maakt nu geen onderdeel uit van het basispakket.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.