1998557
Vrouw

Monique naar staatssecretaris in strijd tegen pro-ana sites

Door haar strijd tegen pro-anorexia sites mochten Monique en haar dochter op bezoek bij staatssecretaris Paul Blokhuis om hun verhaal te doen. Dochter Sterre* (16) keek op zulke sites voor afvaltips en belandde uiteindelijk in een kliniek.

Op pro-ana websites staat bijvoorbeeld hoe je het meest effectief kunt braken en hoe je dat geheim kunt houden voor je ouders. Meisjes die de sites bezoeken zijn vaak nog jong en worden helemaal meegezogen in de pro-ana beweging.

Vaak houden ze de hele dag door contact met elkaar in whatsappgroepen. "Dan zit je kind dus in een groep met wildvreemde mensen, die haar 'motiveren' en 'steunen' om te blijven afvallen. Ze sturen elkaar foto’s en zeggen dan tegen elkaar dat ze nog te dik zijn," vertelde Monique tegen VROUW.

Aangifte

Omdat op de sites niets staat dat tegen de wet is, had de aangifte die Monique eerder deed op dat moment weinig zin. Ondertussen had ook staatssecretaris Blokhuis nog eens naar een mogelijk verbod gekeken, maar zijn reactie was een teleurstelling.

"Ik heb het gevoel dat hij erg eenzijdig geïnformeerd is. Hij heeft de Kamer geadviseerd zo’n verbod niet verder te onderzoeken, en noemde zelfs dat de sites een goede manier zijn voor meisjes met anorexia om uit hun isolement te komen!", vertelt Monique. Toch kregen Monique en Sterre de kans om persoonlijk hun verhaal te doen bij de staatssecretaris.

Ogen geopend

"Het werkt juist andersom, je raakt geïsoleerd door die site. Eerst ga je nog shoppen en leuke dingen doen met je vriendinnen, maar uiteindelijk ben je alleen nog maar bezig met Pro-ana. Gelukkig kon Sterre dat heel goed uitleggen. Ik ben heel trots op haar! Blokhuis zei dat het zijn ogen wel heeft geopend."

Lees het hele verhaal van Monique op VROUW.nl: „Nu realiseert ze zich dat iedereen alleen maar bezig was met elkaar naar beneden trekken.”

*Sterre is niet de echte naam van Moniques dochter.