Vrouw/Glossy
1998623519
Glossy

VROUW Glossy

Linda: ’Thuisblijfmoeders worden gedegradeerd’

Linda van Tienen (35) is getrouwd met Roel en moeder van een dochter (3), de tweede is op komst. Ze werkte in de jeugdreclassering maar is nu fulltime moeder.

Heb jij altijd al thuisblijfmoeder willen worden?

„Ik riep al dat ik moeder wilde worden toen ik nog maar net kon praten. Dat was mijn ideaalbeeld. Ik weet niet waar het vandaan kwam; het is altijd een sterk gevoel geweest. Wel vond ik financiële onafhankelijkheid belangrijk. Dat is ook de reden dat ik heb gestudeerd en gewerkt toen ik nog geen kinderen had. Ik zat in de jeugdreclassering, een leuke en uitdagende baan.”

Maar nu vind je financiële onafhankelijkheid niet belangrijk meer?

„In Nederland is het zo belangrijk wat voor werk je doet, hoeveel geld je verdient en wat je bezit. Bij mij ligt die focus ergens anders, namelijk op het zoveel mogelijk samen zijn met de mensen van wie ik hou. Geld verdienen is noodzakelijk om te kunnen leven, maar in het totale plaatje echt bijzaak.”

Je hebt er geen moeite mee dat jouw man ’de kost’ verdient?

„Helemaal niet. Ik heb zo’n goede relatie met mijn man. Ik voel me totaal niet van hem afhankelijk omdat hij toevallig het geld binnenbrengt. We doen het samen. Ons gezin is een project van ons alle twee: hij verdient het geld, ik werk thuis en zorg voor ons gezin en het huishouden. We werken alle twee hard, alleen is hij de enige die ervoor krijgt betaald.”

Vanuit de overheid wordt arbeidsparticipatie van moeders juist gestimuleerd. Wat vind jij daarvan?

„Ik vind dat jammer. Het is naar mijn mening ook zeer waardevol als er een ouder fulltime thuisblijft om voor de kinderen te zorgen. Dit hoeft niet altijd de moeder te zijn. Voor ons kwam het toevallig zo uit. Iedereen zou hierin zijn eigen keuze moeten kunnen maken, maar de overheid ontmoedigt dit en daarmee worden wij als thuismoeder eigenlijk gedegradeerd.”

Heb je er wel over nagedacht wat er gebeurt als je man onverhoopt thuis komt te zitten?

„Jazeker. Mijn man vindt de verantwoordelijkheid als kostwinner af en toe best lastig. Maar ik heb mijn diploma’s en een mooi cv opgebouwd. We hebben ons huis ook bewust gekocht op basis van één inkomen. Als hij onverhoopt zijn baan zou verliezen, kan ik weer gaan werken en kunnen wij de hypotheek gewoon blijven betalen. Ik ben de back-up. Hier hebben we goed over nagedacht.”

Zie jij jezelf in de toekomst wel weer werken?

„Zodra mijn kinderen naar school gaan, wil ik wel weer aan de slag. Misschien zelfs eerder.”

En in de tussentijd?

„Tot die tijd schrijf ik mijn eigen blog op Afternine.nl. Hier ben ik mee begonnen na mijn zwangerschap, over mijn leven als moeder en het ouderschap. Ik probeer hier ook taboes te doorbreken en discussies aan te wakkeren. Bijvoorbeeld over het thuismoederschap. Het is leuk en uitdagend om te doen, en zo blijf ik mij ontwikkelen. Dat vind ik belangrijk.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.