Nieuws/Vrouw
1999231976
Vrouw

Handig! Dit zijn de drink and drive-regels op jouw vakantiebestemming

De zomervakantie is voor de meeste Nederlanders officieel van start gegaan. En dat betekent dat wij massaal naar onze favoriete vakantiebestemming trekken. Zon, zee, strand én alcohol zijn zo’n beetje dé ingrediënten voor een goede zomer, maar hoeveel mag je nou eigenlijk drinken op jouw plaats van bestemming?

Laten we voorop stellen dat het natuurlijk beter is om helemaal niets te drinken als je nog achter het stuur moet kruipen. Maar wat zijn nu precies de drink and drive-regels op jouw vakantiebestemming? Wij vroegen het de ANWB.

1. Spanje

Mocht je in Spanje een drankje doen, dan mag je als vrouw met ongeveer één glas en als man met twee glazen (0,5 promille) achter het stuur kruipen. Heb je meer op? Rijd dan niet zelf! Je loopt dan het risico op een boete tussen de € 500 en € 1000.

2. Griekenland

Ook in Griekenland mag een vrouw nog zelf rijden met ongeveer één glas op – en een man met twee glazen (0,5 promille). Proost je toch wat vaker op een avond? Regel dan bijvoorbeeld een taxi.

Je kunt een boete oplopen tussen de € 200 en € 1200 en een rijontzegging (of zelfs gevangenisstraf) als je het maximum toegestane alcoholpromillage overschrijdt.

3. Polen

In Polen mogen mannen met één glas alcohol op nog rijden; vrouwen mogen hier maar minder dan één glas (0,2 promille) drinken als zij willen rijden.

Let op! Rijd je met iemand die onder invloed is? Dan is het verboden om deze voorin de auto te vervoeren.

4. Frankrijk

In Frankrijk mogen vrouwen met één drankje en mannen met twee drankjes op (0,5 promille) rijden. Drink niet meer als je zelf achter het stuur wilt kruipen.

De boetes in Frankrijk liggen tussen de € 135 en € 4500 met een maximale rijontzegging van drie jaar en een maximale gevangenisstraf van twee jaar.

5. Indonesië

In Indonesië gelden geen regels met betrekking tot het rijden onder invloed. Wees dan ook extra voorzichtig.

Ga je op vakantie naar de Verenigde Staten, Groot-Brittannië of Mexico? Daar is de maximale toegestane alcoholgehalte in het bloed 0,8 promille. Dat is iets meer dan in Spanje, Griekenland en Frankrijk (0,5 promille).

Heb jij je rijbewijs korter dan twee à drie jaar? Dan is het toegestane alcoholgehalte in het bloed in Spanje 0,3 promille. In Griekenland en Frankrijk is dat 0,2 promille. Jonger dan 21? Dan geldt in de Verenigde Staten een absoluut alcoholverbod. In Kroatië geldt een absoluut alcoholverbod voor bestuurders onder de 24 jaar.

Fijne (en veilige) vakantie!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.