Nieuws/Vrouw
1999263
Vrouw

Tamara voedt haar baby veganistisch op

Het is een compleet logisch besluit voor Tamara Pantus-Strating (29) en haar man Edwin (34): beiden zijn overtuigd veganist, dus voeden ze hun dochtertje Luna (bijna negen maanden) ook vegan op.

Als veganist eet je geen dierlijke producten. Geen vlees en vis dus, maar ook geen eieren, zuivel en honing. Toen Tamara 7 jaar was, besloot ze vegetariër te worden. "Ik vond het zielig om dieren te eten. Onbegrijpelijk om huisdieren te hebben, maar ook dode dieren op je bord." In verband met ijzertekort moest ze in haar puberteit weer vlees gaan eten, maar daar stopte ze op haar 18e opnieuw mee. "Ik vond het gewoon echt niet oké."

Vanzelfsprekend

Inmiddels is ze zo’n drieënhalf jaar veganist, nadat ze zich naast dierenleed meer ging verdiepen in klimaatverandering en het milieu. "Zes jaar geleden deed ik al een poging, maar ik was slecht voorbereid en heb het daardoor maar kort volgehouden," zegt Tamara.

"Toch bleef het knagen. Ik heb informatie opgezocht, boeken gelezen en veel gehad aan de Vereniging voor Veganisme. Daarna lukte het wél! De keuze in de supermarkt is nu ook zoveel ruimer dan toen, de vegan-opties schieten uit de grond."

Goed voorbereid

Met de komst van baby Luna was het vanzelfsprekend om veganisme ook in haar eetpatroon door te voeren. Tamara: "Ik ben me er absoluut van bewust dat een baby anders is dan een volwassen mens, maar ik heb mijn voorbereiding gedaan. Daarnaast ben ik verpleegkundige, dus die medische achtergrond helpt ook mee."

Tamara heeft tot in detail uitgeplozen wat Luna precies nodig heeft. "Nu krijgt ze vijf keer per dag borstvoeding. In moedermelk zit vitamine B12, een belangrijk ingrediënt voor veganisten omdat het verder alleen in dierlijke producten zit. Als veganist moet je dat op een andere manier binnenkrijgen. Als ze van de borstvoeding af is, krijgt ze dat als supplement.”

Lees Tamara’s verhaal verder op VROUW.nl: „We willen echt het allerbeste voor haar.”