Vrouw/Columns & Opinie
2001248185
Columns & Opinie

'Ik hoop dat hij wél weet wie zijn ouders zijn'

Vrouw met kindje in vliegtuig

Vrouw met kindje in vliegtuig

In het vliegtuig van Colombo naar Amsterdam zitten opmerkelijk veel Nederlandse stellen met Sri Lankaanse baby’s. Ik vraag de stewardess of dat normaal is. 'Nou' zegt ze, 'we hebben er op bijna elke vlucht wel een paar. Soms worden de baby’s aan boord afgeleverd en wachten de ouders op Schiphol. Ik heb daar al wilde taferelen meegemaakt. De ouders kijken eerst naar elkaars baby’s. Vorige week had ik een kleintje met eczeem. Toen zei de moeder: 'Deze hoef ik niet, die is beschimmeld.'

Vrouw met kindje in vliegtuig

Vrouw met kindje in vliegtuig

Bovenstaand is een citaat uit een column die ik in 1979 (!) schreef voor het niet meer bestaande weekblad Hervormd Nederland. Als verslaggever voor Hier en Nu ging ik naar Sri Lanka om de problemen met de opstandige Tamiltijgers te verslaan en bij toeval stuitte ik op de enorme aantallen baby’s die naar Nederland werden gehaald.

Babymakelaars

Bij een tweede bezoek voerde ik hierover een gesprek met een journalist van een van Colombo’s grootste kranten. Hij vertelde dat hij wist dat in sommige ziekenhuizen verpleegsters baby’s van ongehuwde moeders kochten voor 1500 roepies (toen ongeveer 200 gulden).

Die baby’s werden doorverkocht aan makelaars, die ze weer van de hand deden in tehuizen. Niemand wond zich er daar over op. Als die Europeanen kinderen willen en de Sri Lankezen kunnen ze maken en er geld aan verdienen, prima toch? Ook daarover rapporteerde ik.

Echte babyfarms

Zelden zo veel woedende reacties op een column gehad. Variërend van: 'Wij willen alleen maar kinderen van de armoe redden' tot 'Hoe verzin je zoiets, babyhandel, wij kregen ons kind via een fatsoenlijke organisatie.'

Inmiddels weten we beter. Zembla deed afgelopen week verslag en het is allemaal nog veel erger dan ik toen dacht. Er waren echte babyfarms, waar kinderen werden gemaakt voor de handel.

In de knoop

Afgelopen zaterdagmorgen was er een follow-up van Zembla op radio 1. Ik hoorde het hartverscheurende interview met twee uit Sri Lanka afkomstige baby’s, inmiddels vrouwen van in de dertig.

Ze hadden tien jaar naar hun familie gezocht. Ze hoopten een moeder te vinden die zou toegeven dat ze haar kind moest afstaan vanwege armoede. Maar ze vonden alleen leugens en valse papieren. Ze raakten in de knoop met hun identiteit.

Staatssecretaris

Hoe erg is het als je geen idee hebt wie je moeder en je vader zijn? En dat je je moet realiseren dat je alleen maar gemaakt bent voor de handel? Ik hoop toch zó dat deze geweldige vrouwen daarmee in het reine komen. Het lijkt me niet eenvoudig.

De Raad voor de Strafrechtstoepassing adviseert geen kinderen meer uit het buitenland te adopteren, omdat de route oncontroleerbaar en fraudegevoelig is. De staatssecretaris heeft dat advies naast zich neergelegd. Ik hoop dat hij wél weet wie zijn ouders zijn.

Jij op VROUW.nl

Wil jij een bijzonder (adoptie-)verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.