2002064
Vrouw

VROUW Magazine

Annelies heeft PTSS: ‘De raket kwam terecht op 3 meter afstand van waar ik zat'

Tien jaar lang was Annelies Homma (40) woordvoerder bij de Koninklijke Luchtmacht. Drie keer werd ze uitgezonden op een militaire missie. Nu zit ze thuis met PTSS. Dit jaar staat ze als een van de zestig veteranen op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking. "We zijn zo bevoorrecht in Nederland.”

Kandahar is een en al woestijn: kaal, stoffig en heet. Zelfs in de schaduw is het 47 graden. Continu starten en landen er vliegtuigen, overal zie je prikkeldraad en bunkers. Maar vooral heerst er voortdurend dreiging. Daar heb je mee te dealen; elke dag, 24/7.

De eerste raket

Ik kan nog seconde voor seconde terughalen hoe het was. Ken je de tekenfilms over Road Runner? Met dat suizende geluid, omdat er een rotsblok naar beneden wordt gegooid? Ik zat achter mijn bureau, hoorde dat geluid en wist meteen: 'Dat is een raket'. Zoals ik had geleerd, ben ik twee minuten plat op de grond gaan liggen.

Benieuwd wat Annelies verder te vertellen heeft? Lees het op VROUW.nl: ‘Eén oog op de hemel, één oog op de schuilplekken.’