Vrouw/Columns & Opinie
2003647470
Columns & Opinie

Ik ben klaar met dat 'fatsoensfetisjisme'

vrije vrouw in shirtje en rokje

vrije vrouw in shirtje en rokje

Advocates in kokerrok, ambtenaren in rokjes en laarzen, en iets te veel bloot in de openbare ruimte. Onder het mom van (valse) beschaafdheid kan het allemaal echt niet meer. Ik word onderhand recalcitrant van die overdaad aan 'fatsoensfetisjisme'.

vrije vrouw in shirtje en rokje

vrije vrouw in shirtje en rokje

Terwijl moderne pornobeelden steeds (b)analer en grover worden, lijkt de anti-blootterreur in de dagelijkse praktijk juist flink aan te zwellen. Ook het Nijmeegse Kandinsky College wordt niet blij van iets te veel paradijskostuum. Want oeioei, het zal je maar gebeuren dat je geconfronteerd wordt met een navel en een schouder!

En dus moeten de leerlingen zich tijdens gymnastiekles voortaan vertonen in alles bedekkende gymkleding. ‘Te blote’ (lees: ‘sletterige’) topjes zijn van nu af aan verboden en de broekspijpen van sportbroeken moeten ten minste de knieën bereiken.

Alarmbellen

'Máár, het heeft uit-druk-ke-lijk niets te maken met moslims of man-vrouwdenken, hoor!’ zo laat rector Astrid Wassink nog wel even weten. Wanneer dat expliciet gezegd wordt, gaan bij mij juist direct de alarmbellen rinkelen. Net als bij die eeuwige vrijgezel die op elk feestje net iets te graag opmerkt ‘dat ie nóóóit meer een relatie wil en het Remi-bestaan hééérlijk vindt’.

Wie probeer je dan te overtuigen? Je gesprekspartner of jezelf? Dan zie ik de persoon in kwestie zichzelf stiekem elke avond in slaap huilen of vermoed ik dat ‘ie is blijven steken in de ontkenningsfase.

Borstvoedingsmoment

Wat is dat toch? Wat is dat toch de laatste tijd met die allesoverheersende drift om ‘te blote’ kledij en ‘te naakte’ kiekjes publiekelijk terecht te wijzen en te verbieden?

Tijdens een broeierige stranddag zien we voortdurend onbedekte benen, blote armen, onbeklede schouders en borsten in vol ornaat. Maar haal het nou niet in je hoofd om een plaatje van je borstvoedingsmoment op je facebooktijdlijn te plakken. Rapporteren die hap!

Reclamebord

Want snappen we dan niet dat dat stukje tiet tegen menig borst stuit? En hoe dúrven we een reclamebord op te hangen waar maar liefst één hele tepel op te zien is. Té ranzig!

‘Ik wil niet door de stad fietsen en een levensgroot bloot vrouwenlichaam op een reclamebord zien,’ hoor ik Rosemarie Buikema, hoogleraar Kunst, Cultuur en Diversiteit, nog zo piepen.

Preuts

‘Niet omdat ik preuts ben (ook hier gingen mijn alarmbellen direct te keer), maar omdat ik medeverantwoordelijk ben voor Nederland als multiculturele samenleving, waar iedereen zich op zijn plek moet kunnen voelen.’

Ik voel me hier anders al heel lang niet meer op mijn plek. Het verontrust me dat er, sluw en geleidelijk, steeds een beetje meer wordt geplukt aan vrijheden waarvoor jaren is gestreden. Ik wil niet door de stad lopen en voor ‘Hoer!’ worden uitgemaakt omdat ik een luchtig shirtje of rokje draag.

Vies

Ik wens niet vies aangekeken te worden door mannen wiens vrouw alleen over straat mag in een groot zwart gewaad en uitsluitend mag zwemmen in een burkini tijdens aparte zwemuurtjes.

Ik wil niet tijdens een event ‘ten minste een armlengte afstand houden’ om mezelf schijnveilig te beschermen tegen potentiële aanranders, zoals de (vrouwelijke!) burgemeester van Keulen ons begin dit jaar adviseerde. Het is het voortdurend pappen en nathouden, het omdraaien van oorzaak en gevolg en de overdreven angst om te stigmatiseren, dat me zorgen baart.

De naakte waarheid

Maar wellicht draaf ik nu ietwat door en zijn mijn zorgen ongegrond. Het navel- en schouderverbod is namelijk, zo beweert althans het Nijmeegse Kandinsky College, niets meer dan een 'veiligheidskwestie'.

‘Een door transpiratie glibberende leerling opvangen bij een toestel als de brug, is gewoonweg glad en ongemakkelijk.’ Jaja. De naakte waarheid.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.