Nieuws/Vrouw
200604648
Vrouw

Week van het vergeten kind... 'Sommigen zijn al meer dan 20 keer verhuisd'

Keer op keer een ander bed, een andere school, andere vriendjes... Voor de tienduizenden Nederlandse kinderen die geen liefdevol of veilig thuis hebben, is dat de harde realiteit. Margot Ende - van den Broek, directeur van Stichting Het Vergeten Kind, vertelt over de nieuwste campagne: stop het doorverhuizen van uit huis geplaatste kinderen.

"Kinderen die om wat voor reden dan ook niet meer thuis kunnen wonen, hebben doorgaans al heel veel meegemaakt in hun leven. Veiligheid en stabiliteit zijn dan van levensbelang om weer te kunnen opkrabbelen. Als ze keer op moeten verhuizen naar een andere plek, met telkens andere gezichten, kan dat uiteindelijk voor nóg meer trauma’s zorgen.

Thuis voelen

Onze jongerenraad, The Unforgettables, bestaat uit vijftig jongeren. We hebben 25 van hen gevraagd hoe vaak ze zijn verhuisd. Slechts vier zitten nog altijd op hun eerste plek. De meesten zijn al meer dan tien keer verplaatst en een paar zelfs meer dan twintig. Als we vragen wat dat met hen heeft gedaan, hoor je bijvoorbeeld dat ze moeite hebben mensen te vertrouwen, dat ze geen vrienden durven te maken en zich nergens thuis voelen.

Ook uit onderzoek blijkt dat al die extra stress niet goed is voor de ontwikkeling van de hersenen. Dat het toch gebeurt, heeft te maken met protocollen, afspraken en regels, die voor een groot gedeelte heel logisch te verklaren zijn. Kinderen verhuizen bijvoorbeeld naar een andere groep als ze ouder worden, of als hun problematiek verandert, waardoor ze meer of juist minder zorg nodig hebben.

Online petitie

Verder zijn er helaas nog steeds veel te weinig plekken, waardoor het kan gebeuren dat een kind in eerste instantie 100 kilometer van zijn vertrouwde omgeving wordt geplaatst en later weer verhuist naar een locatie die dichterbij is. Het zijn dingen die niet eenvoudig te veranderen zijn, maar wij vinden dat het toch moet. Linksom of rechtsom. Momenteel staat het belang van het kind namelijk niet centraal.

We willen daarom zo veel mogelijk mensen oproepen om onze online petitie te tekenen. Dat is een eerste stap om het probleem zichtbaar te maken. Hopelijk schudden we daarmee instanties, gemeentes en ook de landelijke politiek wakker.

Duurkoop

Uiteindelijk moeten wij er voor zorgen dat de zorg zich verplaatst naar het kind, in plaats van het kind naar de zorg. Ook zou er meer met vaste in plaats van flexibele krachten gewerkt moeten gaan worden.

Natuurlijk wordt er dan al snel geroepen dat daar geen geld voor is, maar goedkoop is op dit moment duurkoop. Hoe getraumatiseerder het kind wordt, des te langer en zwaarder het zorgtraject dat nodig is. We hopen dus dat heel Nederland zijn stem laat horen, want wij laten niet los tot er iets verandert!"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.