Vrouw/Praat Mee
2007228600
Praat Mee

Als je ouders je Vogeltje, Wuppie of Lotus hebben genoemd...

Dat je als ouder je kind een bijzondere naam wil geven, is begrijpelijk. Je kind ís tenslotte bijzonder. Maar waar voor de een 'Anna' of 'Jan' mooi genoeg is, zoekt de ander naar een naam die niemand anders heeft. In Rusland zijn daar nu per wet duidelijke grenzen aan gesteld. Ook in Nederland is niet zomaar iedere naam toegestaan. Desondanks mag er heel veel wél. Maar zijn die kinderen, die zo'n 'originele' naam krijgen, daar eigenlijk wel zo blij mee?

Namen met cijfers, titels, scheldwoorden, symbolen of afkortingen erin, zijn sinds kort in Rusland verboden. Ook in Nederland zijn dit soort namen niet toegestaan. Over andere namen beslist de dienstdoende ambtenaar van de burgerlijke stand bij de aangifte. Dat die over het algemeen behoorlijk tolerant is, bewijzen de jaarlijkse overzichten van de Sociale Verzekeringsbank.

Bijzondere namen zijn van alle tijden. We stelden op onze redactie de vraag 'Welke vreemde namen had jij vroeger in de klas?'. Deze rondgang leverde al een behoorlijk scala aan opvallende namen op, waaronder: Vogeltje, Wuppie, Cello en Lotus.

Heb jij een bijzondere naam?

Zijn jouw ouders ook van het gebaande pad afgeweken toen zij een naam voor jou moesten uitzoeken? Ben jij je ouders daar dankbaar voor of had je liever gehad dat de ambtenaar van de burgerlijke stand daar een stokje voor had gestoken? Laat het ons weten!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.