Nieuws/Vrouw
2013665707
Vrouw

Bloed doneren? Je wordt er sterker én slanker van!

Bloed doneren is ook goed voor jou

Bloed doneren is ook goed voor jou

Vandaag is het Wereld Bloeddonordag, de dag waarop alle bloed- en plasmadonors bedankt worden voor hun levensreddende gift. Sanquin, de not-for-profitorganisatie die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt, doelt op de bewustwording van het belang van bloed geven onder alle generaties met als resultaat natuurlijk meer bloeddonors. Maar waarom zou je eigenlijk bloed willen doneren? En wat voor invloed heeft dit op jouw eigen lichaam? Hieronder vind je 5 voordelen van bloed doneren!

Bloed doneren is ook goed voor jou

Bloed doneren is ook goed voor jou

1. Minder kans op hart- en vaatziekten

Mensen die hun bloed regelmatig doneren, hebben minder kans op hart- en vaatziekten. Dit heeft te maken met het ijzergehalte in je lichaam. Minder ijzer in je lichaam is goed voor je.

Sterker nog, omdat vrouwen maandelijks bloed verliezen tijdens de menstruatie, wordt het ijzergehalte verlaagd. Dit is een belangrijke reden waarom vrouwen langer leven dan mannen.

Ook bleek uit onderzoek dat mensen die twee keer per jaar bloed doneren minder snel kanker krijgen, omdat het verlagen van ijzer in het bloed een positieve werking heeft op je lichaam.

2. Afvallen

Een aangename bijwerking van bloeddonatie is gewichtsverlies. Doordat je minder bloed in je lichaam hebt, moet dit weer opnieuw worden aangemaakt door je lichaam. Dat kost energie.

Het aanmaken van ‘nieuw’ bloed na een bloeddonatie kost gemiddeld 650 calorieën. Dat is mooi meegenomen toch? Laat die sportschool maar even zitten en doneer eens in de zoveel tijd gewoon je bloed!

3. Regelmatige check-up

Nog een voordeel van bloed doneren is dat je regelmatig wordt ‘gekeurd’. In deze keuring wordt er gekeken naar jouw gezondheid: je bloeddruk en het ijzergehalte in je bloed wordt gemeten. Hierdoor kun je makkelijk bijhouden hoe jouw bloed zich ontwikkelt door de tijd.

4. Versterkt je lichaam

Zoals eerder vermeld bij ‘afvallen’, moet je lichaam na de bloedafgifte weer nieuw bloed aanmaken. Tijdens dit proces wordt je lichaam versterkt, omdat het aanmaken van bloed goed is voor je stofwisseling.

In sommige gevallen wordt er zelfs bloed afgenomen bij patiënten die net zijn geopereerd, zodat hun lichaam versterkt wordt door hun eigen bloedproductie.

5. Anderen helpen

Natuurlijk zijn de hierboven genoemde voordelen van bloeddonatie erg interessant en positief voor onszelf, maar dit laatste voordeel spant natuurlijk wel de kroon: anderen helpen. Door jouw bloeddonatie kunnen zieke mensen worden geholpen en met jouw bloed kunnen zelfs levens worden gered. Dat zou iedereen toch wel willen?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.