Nieuws/Vrouw
2016028859
Vrouw

Naturist Christine Kouman (45): Naakt dineren heeft weinig met naaktrecreatie te maken

naakte vrouw op een tafel

naakte vrouw op een tafel

Deze zomer kun je in Londen drie maanden naakt eten in pop-uprestaurant The Bunyadi. Uit het feit dat zich op het moment van schrijven al 11.842 mensen hebben aangemeld blijkt dat er animo is. Maar volgens naturist en directeur van belangenorganisatie NFN, Christine Kouman (45), heeft het weinig met naaktrecreatie te maken. "Ik vraag me af of je echt ontspannen bloot zit, zo middenin de stad."

naakte vrouw op een tafel

naakte vrouw op een tafel

The Bunyadi is een ludieke actie met veel aandacht voor naakt. Mooi natuurlijk, maar tegelijkertijd is daar voor Christine weer die angst voor een verkeerde beeldvorming, want het is geen standaard locatie om bloot te zijn. Zelf zou ze het restaurant dan ook niet bezoeken.

Is het dan niet iets wat naturisten missen, naakt kunnen eten? "Als je kijkt naar de gemiddelde naaktrecreant denk ik van niet. De meeste mensen vinden het gewoon prettig om hun kleding uit te trekken als het lekker weer is, maar hebben niet de behoefte om bijvoorbeeld naakt te kunnen eten middenin een drukke stad", zegt Christine.

Christine Kouman. / Privébeeld

Christine Kouman. / Privébeeld

Naakstrand

Er zijn wel gelegenheden waar Christine naaktrecreatie wat meer geaccepteerd zou willen zien. "Als je in Nederland op een naaktstrand ligt en je wil een drankje drinken in de bijbehorende strandtent, wordt je gevraagd om je aan te kleden."

"Dat levert wel eens scheve gezichten op, want je bent toch niet voor niets op een naaktstrand? Als daar zo’n pop-uprestaurant zou verschijnen zou het een stuk logischer zijn, maar in het geval van The Bunyadi vraag ik me af of het niet meer gaat om aandacht voor het restaurant. Naakt zijn doe je niet aan de openbare weg, dus of dit nou het beeld is dat wij willen tonen?"

Sauna

In Nederland zijn er ongeveer 2 miljoen mensen die aan naaktrecreatie doen. Dat zijn niet allemaal naturisten, maar bijvoorbeeld ook mensen die naar de sauna gaan. "Als het kan en het is warm weer, dan ben ik graag naakt", zegt Christine.

"Het voelt fijn en is daarnaast ook nog eens praktisch: je bikini hoeft niet op te drogen en je hebt nergens witte lijntjes. Maar je bent nooit zomaar naakt, je moet jezelf ook bloot durven geven. Het grootste vooroordeel over naturisten is dat ze altijd en overal naakt willen zijn, weer of geen weer."

"Dat is echt maar een heel klein gedeelte van de mensen! Daarom weet ik niet of The Bunyadi nou echt het beeld is dat we als naaktrecreanten willen uitstralen."

Beeld

Welk beeld ze dan wel wil uitstralen? "Dat bloot heel gewoon is. Gelukkig hebben we in Nederland hartstikke veel plekken waar je bloot kunt zijn. Die willen we graag behouden en wellicht nog uitbreiden. Het liefst zie ik dat het beeld dat mensen nu hebben bij naturisme verandert."

Wat dat betreft is The Bunyadi een leuk concept, want het brengt het onderwerp naaktrecreatie weer onder de aandacht. Veel mensen doen er namelijk heel stiekem over, maar dat hoeft toch niet meer in deze tijd? Als je niet wilt moet je het vooral niet doen. Maar als je het wel wilt, dan moet je er ook over kunnen praten."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.