Nieuws/Vrouw
2018770
Vrouw

Hoe gaat het nu met?

Barbera werd moeder op haar 13e en oma op haar 29e

Barbera van der Stam (45) was nog maar 29 toen zij voor het eerst oma werd. De gebeurtenis werd in 2002 breed uitgemeten in de media en de reacties waren op zijn zachtst gezegd onaardig. Hoe is het haar sindsdien vergaan? "Tegen iedereen die toen zo gemeen reageerde, wil ik zeggen: 'Je had het fout!'"

„Toen mijn dochter vertelde dat ze zwanger was, was ik in shock. Ik kreeg haar toen ik 13 was en kon alleen maar denken: 'Oh nee, niet zij ook!' Ik wist hoe moeilijk het was om zo jong moeder te worden, om een deel van je jeugd te moeten opgeven en om ineens zo’n enorme verantwoordelijkheid te hebben. Mijn vier kinderen heb ik zonder hulp van hun vaders opgevoed. Dat was niet wat ik voor Deborah wilde.

Niet het einde

Tegen iedereen die in 2002 zo gemeen reageerde, wil ik zeggen: 'Je had het fout!' Natuurlijk is het niet handig om zo vroeg aan kinderen te beginnen, wij hadden het zo ook niet gepland, maar het hoeft zeker niet het einde van je leven te zijn. Deborah is een paar maanden na de geboorte van haar zoontje weliswaar gestopt met school maar toen Damian Angel eenmaal naar school ging, heeft ze zich geweldig herpakt.”

Weten hoe Deborah dat deed? Je leest het op VROUW.nl: „Ik ben 45 en oma van vier prachtige kleinkinderen.”