Vrouw/Praat Mee
2019559959
Praat Mee

Gescheiden? Dan ook je eigen broek ophouden?

Als het aan Cristina Pensa ligt, de ex van Ruud Gullit, gaat zijn nieuwe salaris van de KNVB straks direct naar haar bankrekening. Zou jij een dergelijke actie overwegen als jij nog geld krijgt van je ex-partner ?

De advocaat van Cristina zegt tegen Shownieuws: "Zoals iedereen weet is Ruud Gullit daar sinds kort aangesteld als assistent-bondscoach. En we hebben beslag gelegd op zijn salaris."

De twee liggen al jaren in de clinch over de alimentatie voor hun twee kinderen, Quincy (25) en Cheyenne (23). Volgens de Italiaanse wet moet Gullit betalen, zolang de kinderen nog thuiswonen.

Beslag op appartement

Eerder liet ze al beslag leggen op het appartement in Amsterdam dat hij wilde verkopen en op zijn auto, die werd weggesleept. Dat wees de rechter van de hand en nu legt de Italiaanse dus beslag op zijn salaris.

Het kan natuurlijk ook andersom. Zo moet zangeres Mary J. Blige haar ex-man Martin Isaacs financieel bijstaan. Een rechter heeft geoordeeld dat de zangeres voor onbepaalde tijd 30.000 dollar (bijna 27.000 euro) per maand moet storten op de bankrekening van haar ex. Isaacs, die ook de manager van Blige was, had om een bedrag gevraagd van 129.000 dollar per maand, maar dat is niet toegekend.

Platzak en gedwongen slapen bij vrienden

Ook Stephen Belafonte eist partneralimentatie van Mel B, de voormalig Spice Girl.

Stephen claimt dat hij platzak is en gedwongen bij vrienden moet slapen sinds hij uit de woning van Mel B is gezet. Belafonte beweert dat Mel B rond de 250.000 dollar (223.000 euro) per maand verdient. En daar wil hij dus ook een deel van.

Aantal gevallen partneralimentatie neemt af

Het aantal gevallen van partneralimentatie neemt sinds 2009 licht af in Nederland. In 2013 kreeg nog een op de zes gescheiden vrouwen, oftewel 16 procent, alimentatie toegekend. In 2007 was dit nog 20 procent, blijkt uit cijfers van het CBS.

De daling van het percentage vrouwen dat alimentatie krijgt, hangt mogelijk samen met de stijgende financiële zelfstandigheid van vrouwen, aldus het statistiekbureau. Mannen krijgen bij slechts 1 procent van de echtscheidingen alimentatie toegewezen.

Huwelijken duren korter

De vorige regering heeft een wetsvoorstel naar de Raad van State verstuurd omdat ze de huidige regeling van partneralimentatie niet meer van deze tijd vond. Het is lang niet altijd meer zo dat een vrouw stopt met werken als ze trouwt en kinderen krijgt, valt op RTL Nieuws te lezen. Ook zijn vrouwen beter opgeleid dan vroeger en duren huwelijken over het algemeen korter. Voortaan zou er alleen nog alimentatie hoeven te worden betaald als een van de partners tijdens het huwelijk aantoonbaar inkomensverlies heeft geleden, bijvoorbeeld als hij of zij is gestopt met werken om meer bij de kinderen te kunnen zijn. Sowieso is het de bedoeling dat de periode van betalen korter wordt.

Hoe lang betalen?

Wie minder dan 3 jaar is getrouwd, hoeft niets te betalen. Wie tussen de 3 en 15 jaar is getrouwd, betaalt voor een periode van de helft van het aantal huwelijksjaren, met een maximum van 5 jaar (nu is dat nog 12 jaar). Wie langer dan 15 jaar is getrouwd, moet maximaal 10 jaar betalen. Er is één belangrijke uitzondering, en dat geldt voor scheidingen waarbij kinderen jonger dan 12 jaar in het spel zijn. De verplichting om alimentatie te betalen, kan blijven bestaan als de zorg voor kinderen niet evenwichtig is verdeeld.

Praat mee

Moet je dat wel willen; zo lang financieel afhankelijk zijn van je ex zoals in het geval van Pensa? Hoe zit dat bij jou, krijg jij buiten de kinderalimentatie om ook nog partneralimentatie van je ex-man of betaal je hem al jaren en kun je daarom niet met je nieuwe vriend op vakantie? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.