Nieuws/Vrouw
2020217100
Vrouw

Single zijn: Sneu of een zegen? Dít zeggen jullie!

Nederland barst van de singles en dat worden er de komende jaren alleen nog maar meer. Is dat sneu of juist een zegen? In een enquête op VROUW.nl vroegen we 1000 alleenstaande vrouwen naar de voor- en nadelen van het single leven.

Om maar meteen een groot misverstand de wereld uit te helpen: mensen zonder partner zijn níet zielig. Op de vraag: ‘Zou je jezelf een happy single noemen?’ zegt 39% zelfs volmondig ‘ja’. Slechts 11% antwoordde met ‘nee’.

De andere helft is van mening dat het leven in je eentje niet anders is dan met een partner: het ene moment gelukkig, het andere moment wat minder.

Niemand die zeurt

Al gelooft bijna 4 op de 10 vrouwen wel dat alles toch nét iets leuker is samen met een geliefde. Iets meer dan de helft van de lezeressen zegt op dit moment graag een relatie te willen. De rest weet het nog niet (30%) of wil liever (nog even) alleen blijven (17%).

Want dat laatste heeft ook zo zijn voordelen. Het feit dat je aan niemand verantwoording hoeft af te leggen, wordt als de grootste pre gezien: niemand die vraagt hoe laat je thuiskomt of die klaagt dat de afwas van de vorige dag er nog steeds staat. Ook zelf kunnen beslissen wat de pot schaft en op welke zender de televisie staat afgestemd, zien veel vrouwen als een voordeel.

Andere lezeressen prijzen juist weer de rust en privacy, de vrijheid (“Als ik morgen op wereldreis wil, kan dat!”) of zijn blij dat ze nooit hoeven klagen over echtelijke ruzies of andere relatieproblemen.

Grootste gemis

Over het grootste nadeel van het single leven zijn de dames het nog veel meer eens. Maar liefst 45% ziet het gebrek aan liefde en romantiek als grootste gemis.

Pas ver daarna volgen andere nadelen, zoals dat alles altijd op hen neerkomt (de kinderen, het huishouden, de hond uitlaten), dat ze altijd in hun eentje naar verjaardagen en feestjes moeten of dat er niemand is bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen.

Tussen de lakens

En de seks? Slechts 6% noemt het gebrek daaraan als grootste nadeel van het alleen-zijn. Van alle single vrouwen heeft 39% het nog steeds weleens leuk tussen de lakens: van die groep heeft een derde zo nu en dan een onenightstand, de rest heeft iemand met wie ze het bed deelt zonder verdere verplichtingen.

Van de singles die ‘het’ nooit doen, zegt 18% daar ook helemaal geen behoefte (meer) aan te hebben en 32% meent dat je dat plezier ook prima in je eentje kunt beleven. De andere helft mist de seks wel af en toe, maar vindt dat dit toch echt alleen thuishoort in een vaste relatie.

Eenzaam op 'lastige dagen'

Nu de donkere dagen voor kerst zijn begonnen, is het voor sommige singles extra confronterend dat er niemand is om ’s avonds tegenaan te kruipen op de bank. Driekwart van de vrouwen voelt zich weleens eenzaam, iets minder dan de helft zelfs regelmatig.

Zij hebben wel een sociaal leven, maar vinden dat dit niet opweegt tegen het gemis van een partner. Ongeveer evenveel vrouwen hebben alleen last van dat eenzame gevoel op ‘lastige’ dagen, zoals Kerstmis en Valentijnsdag. 1 op de 6 ziet als een berg op tegen de feestdagen en slaat het liefst de hele maand december over.

De nodige frustraties

Gelukkig vindt de meerderheid het alsnog een gezellige tijd, waarin ze zich prima vermaken met familie en vrienden. Al zorgen ook die soms voor de nodige frustraties! Hoewel de helft zegt dat er normaal wordt gereageerd op haar relatiestatus, heeft 16% het gevoel dat de omgeving haar een beetje sneu vindt.

Een kwart zegt dat regelmatig wordt gevraagd of ze “nu nog stééds alleen is”. Tweederde zegt dergelijke opmerkingen niet meer te kunnen horen. Vooral de vraag: “Hoe kan zo’n leuke vrouw als jij nu nog single zijn?” wekt ergernis op. Net als: “Ben je niet gewoon veel te kritisch?” en “Ik heb nog wel een leuke buurman/neef/vriend, zal ik je koppelen?”

Gebroken hart

Toch konden wij het ook niet laten om die vreselijk irritante vraag te stellen, want waarom is die leuke vrouw nog steeds single? Voor 9% is dat een vrijwillige keuze, dit deel van de lezeressen vindt het veel leuker in hun eentje.

Bij de rest lopen de redenen uiteen. Veel vrouwen zeggen geen geschikte partner te kunnen vinden (“alle leuke mensen zijn al bezet”). Een kleinere groep denkt juist dat het aan hen ligt (“ik zie genoeg leuke mensen, maar ze vinden mij nooit leuk”) of zegt dat het gewoon steeds niet lukt om een relatie in stand te houden.

Voor 9% is een gebroken hart het euvel, wat ook duidelijk blijkt uit de reacties. “Het zijn óf leugenaars óf vreemdgangers, en dat wil ik niet meer bij mijn kinderen,” zegt een lezeres bijvoorbeeld. Een ander zegt: “Ik ben te vaak teleurgesteld en durf het niet meer.” Of: “De man op wie ik verliefd ben, is niet verliefd op mij.”

Maar liefst 2 op de 3 vrouwen zijn als single weleens gevallen voor iemand die al bezet was, wat bij de helft leidde tot een onenightstand, affaire of kortstondige relatie. En 4% zou stiekem het allerliefst gewoon terug willen naar haar ex…

De meeste vrouwen (37%) zeggen dat er geen duidelijke reden is waarom ze alleen zijn, en dat het “gewoon zo is gelopen”.

Stomme vraag

Toch vroegen we de lezeressen ook kritisch naar zichzelf te kijken: is er misschien toch nog een andere reden waarom ze single zijn? 1 op de 5 vrouwen vond dat een stomme vraag (“Er is helemaal niets mis met mij!”), maar 1 op de 3 bekende dat ze misschien wat te onafhankelijk is.

Anderen vonden dat ze te verlegen zijn om op iemand af te stappen, te druk om iemand te ontmoeten of te hoge eisen stellen aan de liefde. Schokkend: 12% vond zichzelf niet genoeg de moeite waard voor die droomman.

Weinig vertrouwen in de liefde

En hoewel de meerderheid dus best een nieuwe relatie zou willen, heeft 1 op de 3 lezeressen zo weinig vertrouwen in de liefde, dat ze vermoedt dat ze over een jaar nog steeds alleen is.

Op de vraag: “Wat doe je om van je single status af te komen?” is het meest gegeven antwoord: “Niets, ik wacht tot die prins op het witte paard vanzelf voorbijkomt.”

De dames die wel in actie komen, zijn in de minderheid: 28% besteedt extra zorg aan haar uiterlijk (“je weet nooit wie je tegenkomt”), 25% gebruikt datingapps als Tinder en Happn en 12,5% staat ingeschreven op een datingsite. Nog eens 15% zegt hier en daar wat te flirten en 12% gaat bewust naar plekken waar ze iemand kan ontmoeten.

Initiatiefrijk zijn onze singles niet echt: slechts 4% vraagt wel eens iemand mee uit die ze leuk vindt.

Nieuwe liefde voor Mark

Toch klaagt bijna niemand. Slechts 5% van de lezeressen zou het ronduit verschrikkelijk vinden als ze nog lang alleen blijft, de meerderheid gelooft dat ze het wel overleeft. Verbitterd zijn de singles al evenmin: hoewel 41% een klein steekje in het hart voelt als ze geconfronteerd wordt met een smoorverliefd stelletje, gunt 54% het ze van harte.

Want is verliefdheid niet gewoon het mooiste wat er bestaat? De lezeressen hopen dan ook niet alleen op een nieuwe liefde voor zichzelf, maar ook voor bekende singles als Gordon, Gerard Joling, Isa Hoes en premier Mark Rutte.

Voor welke BN’er ze zelf hun single bestaan meteen zouden opgeven? De lezeressen lopen massaal warm voor leuke (bezette!) mannen als Michiel Huisman, Barry Atsma, Johnny de Mol, Arie Boomsma en Beau van Erven Dorens. Al is de meerderheid realistisch: zij dromen veel liever weg bij een man die niet bekend is. Die heb je lekker voor jezelf alleen…

Wie zijn deze singles?

De enquête werd gehouden onder bijna 1000 bezoekers van VROUW.nl, vrijwel allen tussen de 20 en 70 jaar. De grootste groep (60%) was tussen de 30 en 50 jaar. De helft van de vrouwen was 3 tot 10 jaar single. De overigen korter dan 2 jaar (31%) of langer dan 10 jaar (19%). 7% heeft nog nooit een relatie gehad en 12,5% alleen kortstondige affaires. 46% heeft daarentegen één of meerdere lange relaties gehad, 32% is gescheiden en 2,5% weduwe.

JIJ OP VROUW.NL

Heb jij een leuk, bijzonder of verdrietig verhaal en wil je dat met ons delen?

DAT KAN HIER!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.