Nieuws/Vrouw
2025661516
Vrouw

Je huid borstelen? Waar is dat nou goed voor?

Hollandse Hoogte /  Science Photo Library

Hollandse Hoogte / Science Photo Library

Het borstelen van je huid met een stugge borstel klinkt niet als een aangenaam klusje. Toch lezen we het steeds vaker als beautytip voor een stralende huid. De beloftes zijn groots, want het zou een ontgiftende werking hebben, een strakkere huid geven en zelfs de gevreesde cellulite verminderen. Maar hoe dan?

Hollandse Hoogte /  Science Photo Library

Hollandse Hoogte / Science Photo Library

Francine van Broekhoven (52) is medisch thermograaf en legt uit dat droogborstelen haar oorsprong in de Ayurveda heeft liggen. Zoals de term al doet vermoeden, is het niets meer en niets minder dan het borstelen van de huid met een stugge borstel. “De borstel moet niet zo hard als een schoenborstel zijn, maar zeker wel harder dan een haarborstel. Belangrijk is dat de borstel natuurlijke en geen synthetische haren heeft.” Ze legt uit dat je het niet onder de douche doet en er ook geen olie of andere crèmes bij dient te gebruiken.

Afvalstoffen

Van Broekhoven legt uit dat deze simpele huidbehandeling voor een betere doorbloeding kan zorgen. “Ons lymfesysteem is in feite het afvoersysteem van afvalstoffen uit ons lichaam. We hebben door ons hele lichaam lymfekanalen en lymfeklieren. En hoe beter het lymfevocht kan doorstromen, hoe beter de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden uit je organen en weefsels. Dat proces kun je dus ondersteunen door je huid te borstelen.”

Droogborstelen heeft dus volgens van Broekhoven meer voordelen dan alleen maar een gladde en stralende huid. Het zou voor vrouwen ook van belang zijn om dagelijks de borsten te borstelen. “Door het dragen van strakke beha’s, kan het gifstoffen-afvoerende lymfevocht blokkeren, waardoor er ophopingen in het borstgebied kunnen ontstaan. Door het borstelen van dit gebied kan het lymfevocht weer beter gaan stromen en ophopingen van gifstoffen kunnen verdwijnen.”

Zichtbare huidverbetering

Ook schoonheidsspecialiste Eva Gundlach (36) heeft goede ervaringen met droogborstelen. Zowel bij haarzelf als bij mensen in haar omgeving, heeft ze een duidelijke huidverbetering waargenomen door deze borsteltechniek. “De huid wordt mooi glad en ook veel zachter. Maar het gaat niet zomaar. Om dit resultaat te bereiken moet je het wel minstens vijf keer per week doen.”

Hoe je deze techniek toepast? Gundlach: “Je moet werken van holte naar holte. Van je tenen naar je enkels, van je enkels naar je knieholten, van je knieholten naar je liezen en dan via je buik met de klok mee richting je hart. Om je rug van beneden naar boven te borstelen is wat lastig, daar heb je een borstel met steel voor nodig of een lieve huisgenoot. Borstel daarna je armen richting de vingers. Daarna borstel je van je vingers naar je polsen, van je polsen naar je ellebogen en dan door naar je oksels. Uiteindelijk borstel je weer richting het hart.”

Geen wondermiddel

Wel wil Gundlach duidelijk maken dat je door het droogborstelen niet gegarandeerd een strakke en stralende huid krijgt, waarin geen putje of deukje meer te zien is. “Het ligt eraan hoe je huidconditie is. Wanneer je heel ernstige cellulite hebt, moet je niet verwachten dat het door droogborstelen helemaal weggaat. Het is geen wondermiddel, maar draagt zeker bij aan een gezondere huidconditie.“

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.