Vrouw/Columns & Opinie
2028198688
Columns & Opinie

Sinterklaas nergens welkom Hebben jullie nu je zin?

Romy Arroyo Fernandez

Romy Arroyo Fernandez

Sinterklaas is nergens welkom. Geen enkele gemeente heeft zich dit jaar voor het eerst vrijwillig opgegeven voor de intocht van Sinterklaas. Logisch, welke burgemeester zit er nu te wachten op demonstraties, ruzie, blokkades en geweld bij een kinderfeest? Aan alle extremisten, voor of tegen Zwarte Piet, wil ik vragen: hebben jullie nu je zin?

Romy Arroyo Fernandez

Romy Arroyo Fernandez

Zwarte piet mag verdwijnen

Dat er iets moet veranderen aan de invulling van het Sinterklaasfeest zoals het al jaren wordt gevierd, daar ben ik het volledig mee eens. Ik kan me goed voorstellen dat mensen zich gekwetst voelen door het fenomeen ‘Zwarte Piet’, sterker nog: van mij mag die helemaal verdwijnen. Liever tien jaar geleden al.

Ik begrijp niet eens waarom de voorstanders zo hardnekkig blijven volhouden, is het echt zo moeilijk om in een samenleving anno 2018 rekening te houden met elkaar?

Kinderfeest

Ik heb een zoontje van anderhalf jaar en over niet heel lange tijd krijgt ook hij te maken met het Sinterklaasfeest. Ik hoop toch echt dat hij in 2019 kan gaan genieten van een kinderfeest dat leuk is voor iedereen.

Met Pieten, hulpjes - of wat het ook zijn van de Sint, in welke kleur of vorm dan ook. Want het maakt mijn kind echt geen bal uit hoe de Pieten van de Sint eruitzien.

Niemand kwetsen

Hij is een kind, hij heeft geen idee hoe ik vroeger het Sinterklaasfeest gevierd heb, het maakt hem niet uit. En als we hem nu vertellen dat er regenboog-, roetveeg- of pimpelpaarspieten bestaan, zal hij dat voor waarheid aannemen. Want zo zijn kinderen.

Puur en zonder vooroordelen komen ze op de wereld en het is aan ons om ze zo goed mogelijk op te voeden. Volgens mij wil elke ouder een beschaafd kind afleveren aan de maatschappij, een kind dat niemand kwetst.

Wat ik mijn kind ook gun

Ik vond de intocht geweldig vroeger. Man, wat was het spannend als Sinterklaas op zijn boot de haven binnenkwam in ons dorp. Al die kinderen en ouders op de kade, de pepernoten die gestrooid werden.

En had het mij wat uitgemaakt wat voor Pieten er op de boot hadden gestaan? Natuurlijk niet, daar ging het niet om! Want hij was er weer, de Sint was in het land én hij zou ons cadeautjes brengen. Dat is wat ik mijn kind ook gun. De spanning, het afwachten, het kleine kindergeluk.

Ik zou het zo jammer vinden als dat er straks niet meer is. Dat ik de intocht niet kan meemaken door zijn ogen. Dus zullen we alsjeblieft snel een einde maken aan de oneindige discussie? Zullen we met elkaar zoeken naar een vorm die voor ieder kind leuk is? Een vorm waarin geen enkel kind gekwetst wordt?

Schaf het maar af

Laten we er met elkaar voor zorgen dat de Sint en zijn Pieten weer welkom zijn in elke gemeente. Dat het een eer mag zijn om de beste man te ontvangen. Omdat het een feest is, een feest waar iedereen blij van wordt. Ik hoop zo dat dit gezeik in 2019 voorbij is. En zo niet: schaf het hele feest dan maar af.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.