Nieuws/Vrouw
2028283
Vrouw

Moederdag afschaffen op basisscholen?

De knutsels van kinderen zijn voor veel moeders een waardevol cadeau op Moederdag. Maar op sommige basisscholen wordt Moederdag afgeschaft vanwege het grote aantal leerlingen dat niet in een traditioneel gezin opgroeit. Bijvoorbeeld doordat ouders zijn gescheiden. Knutsel je dan alleen iets voor je moeder of ook voor je stiefmoeder als kind?

In NRC vertellen kinderen van gescheiden ouders en basisschoolleraren over hun ervaringen met Moederdag. Sommige kinderen weten niet of ze ook een cadeautje voor de vriendin van hun vader mogen knutselen. En als ze twee cadeautjes maken, welke cadeautje geef je dan aan je moeder en welk cadeautje geef je aan je stiefmoeder?

Kritiek

Naast gescheiden ouders zijn er ook leerlingen die geen moeder meer hebben of waarvan het gezin bestaat uit twee moeders. Een Brusselse school schafte Moederdag daarom vorig jaar al af. 'Uit respect voor de grote variatie aan culturen en levensstijlen die op de school vertegenwoordigd zijn', schreef de directie toen aan de ouders. Maar dat kwam ze op veel kritiek te staan.

Lees op VROUW.nl over een school die Moederdag verving voor een andere feestdag en praat mee over dit onderwerp.