Vrouw/Praat Mee
202989204
Praat Mee

Zou jij je man verplichten om te stopppen met roken?

Roken

Roken

Je man paft een pakje per dag weg. Hij begint ’s ochtends al met een sigaretje bij de koffie. Als je hem kust, proef je de asbak. Je maakt je zorgen om zijn gezondheid. Zou jij hem vragen, of zelfs verplichten, om te stoppen?

Roken

Roken

De Vlaamse succesauteur Herman Brusselmans was volgens Het Laatste Nieuws 51 jaar lang verknocht aan zijn sigaretten, maar is nu geen kettingroker meer. Uit zichzelf zou hij niet gestopt zijn, maar hij deed het op dringend advies van zijn Nederlandse vriendin Lena. Zij dreigde zelfs de flamboyante Belg te verlaten als hij niet zou stoppen met zijn verslaving.

Stiekem

Brusselmans rookt nu drie sigaretten per dag, dus de dreigementen hebben wel geholpen, maar is het de juiste manier om zoiets te bewerkstelligen? Psycholoog Roos Woltering vindt dat er twee kanten aan deze aanpak zitten: “Dwingen werkt vaak averechts. Ik ken een vrouw die ook wilde dat haar man zou stoppen. Hij heeft jarenlang stiekem gerookt. Als je iemand dwingt iets te doen of te laten terwijl hij of zij dat niet wil, is de kans groot dat iemand dingen voor je gaat verbergen.”

Continu teleurgesteld

Roos vindt wel dat je duidelijk je grenzen aan mag geven richting je partner: “Als je in een relatie zit, kun je niet doen alsof je nog een individu bent. Natuurlijk heb je vrijheid aan de ene kant, mag je eigen keuzes maken, maar je moet wel ook rekening houden met de ander. In relaties die goed werken, zie je vaak dat mensen elkaar accepteren in hoe de ander is. Je partner is nou eenmaal geen bouwpakketje waaruit je de ideale ander kunt creëren.

Als je iets van die ander verwacht wat hij of zij niet kan waarmaken, is dat frustrerend voor jezelf. Je wordt continu teleurgesteld als je iets verwacht wat de ander je niet gaat geven. Die ander voelt ook die frustratie van het niet goed genoeg zijn. Van niet 100 procent oké zijn.

Je kunt wel zeggen: ‘Jij doet dit en dat accepteer ik niet’. Dat is ook logisch bijvoorbeeld in het geval van vreemdgaan. Of je kunt zeggen: ‘Ik wil niet dat je rijdt met alcohol op’. Of: ‘Als je rookt heb je kans dat je eerder doodgaat en dan beïnvloed je ook mijn leven en dat van de kinderen’.”

Zeg wat je voelt

“In een relatie met twee individuen moet je altijd zoeken naar waar jouw invloed eindigt en waar de eigenheid van de ander begint. Je hebt ook altijd een eigen keuze. Als je partner iets niet op wil geven, is de keuze aan jou om het te accepteren of weg te gaan. Het is bijna slikken of stikken. Blijven en niet accepteren is frustrerend voor beide partijen.

Natuurlijk hoef je niet alles goed te vinden, maar van elke dag strijd voeren wordt iedereen gek. Het beste is om inzichtelijk te maken waarom iets belangrijk voor je is. Vertel dat je er boos van wordt of verdrietig. Houd het bij jezelf en schiet niet in een oordeel. Niet zeggen dat je vindt dat hij niet moet roken, of dat je vindt dat hij moet stoppen; dan krijg je een discussie.

Beter is om te zeggen wat je voelt. Vertel waarom het belangrijk voor je is, dan kan die ander snappen wat je bedoelt. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb het gevoel dat ik er financieel alleen voor sta als jij niet wil stoppen en daar geld aan uit blijft geven’.”

Praat mee

Hoe zou jij het aanpakken? Accepteer je alles van je partner of is duidelijk wat wel en niet mag? Zou je je partner verplichten om te stoppen met roken?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.