Nieuws/Vrouw
2029897251
Vrouw

'Mijn niet islamitische zoon (9) doet mee aan de ramadan'

Wat als je niet islamitische kind geen ham meer op brood blieft, en wil meedoen aan de ramadan. Moet je je dan zorgen maken? Moeder Hannah* kijkt met verwondering naar haar zoon Micha* (9) en stuurde ons een brief.

Niet alleen Hannah maakt zich zorgen. Steeds meer scholen worstelen met geradicaliseerde islamitische kinderen die hun oren dicht doen bij de muziekles, ‘omdat ze van de islam niet naar muziek mogen luisteren’.

Kinderboerderij

Ook zijn er ouders die eisen dat jongens en meisjes apart zitten, of kinderen die klasgenoten erop aanspreken als ze worst op hun brood hebben, dit meldt RTL Nieuws. Hannah: "Micha wil nu voor de tweede keer meedoen met de ramadan."

"Hij ziet het bij vriendjes van school en vindt het reuze interessant. Hij is al een tijd geleden gestopt met varkensvlees eten. Ook omdat hij op een kinderboerderij meehelpt en het zielig vindt voor de dieren. Daarom wil hij minder vlees eten en is hij anderhalf jaar ook even vegetariër geweest. Maar varken eet hij echt niet meer."

Mekka

"Micha zit op een gemengde school in de volksbuurt waar wij wonen, maar trekt heel erg naar islamitische kinderen toe. Hij komt daar graag thuis en trekt nu ook thuis altijd zijn schoenen uit, het is allemaal een beetje een gewoonte geworden."

“Ik laat hem maar een beetje, ik was op die leeftijd ook heel erg met het geloof bezig, al was dat wel een ander geloof. Ik heb zelf Joodse wortels, dus dit staat vrij ver bij mij vandaan. Micha wil nu zelfs leren hoe hij moet bidden naar Mekka, dus het gaat steeds wel een stukje verder."

Geen pasklare antwoorden

"Toen het laatst Pasen was, vroeg hij wel dingen over het Christelijke geloof. We zaten samen naar The Passion te kijken en ik merkte dat ik er eigenlijk geen pasklare antwoorden op had. Wat is Pasen? Waarom vieren we dat?"

"Terwijl hij nu wel alles weet van de profeet Mohammed. Dat hij niet afgebeeld mag worden, dat hij in de armen stierf van Aisha, dat soort dingen leer ik nu van mijn zoon. Toch zijn er meer vragen die hij mij stelt waar ik geen antwoord op heb. Het is ook ingewikkeld. Zo vraagt hij wat de link is tussen terrorisme en moslims. Ik vind dat een lastige vraag."

Op hoge poten

"Ik vind de zaken rondom het geloof niet zo erg. Maar ik stoor me wel aan de ruwe omgangsvorm die er ook kan zijn op school. Vechtpartijen en grof praten, dat wil ik niet hebben. Als er op joden of homo’s wordt gescholden ga ik op hoge poten naar school. Dat wil ik uit zijn mond ook absoluut niet horen. Daar ligt voor mij de grens. Dat weet mijn zoon ook."

"Wat ik ook niet goedkeur is dat kinderen van 9 al met een hoofddoek lopen, ik vind dat niet nodig. Maar zolang mijn zoon leuk met iedereen omgaat, kan ik er niet echt veel problemen mee hebben. Hoe het later moet daar denk ik liever niet over na. Waarschijnlijk is het een bevlieging en gaat het wel weer over, als hij andere vrienden krijgt."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.