Nieuws/Vrouw
2032710400
Vrouw

Een heel jaar zonder seks: Niet voldoen aan de norm is beangstigend

Een boek schrijven over 365 dagen zonder seks. Het was een grapje van Saskia Noort dat deze week breed werd opgepakt in de media. Het boek komt er niet, maar waarom is het zo opzienbarend als iemand een dergelijk idee bekend maakt? Waarom is een jaar geen seks hebben een taboe en wat heeft het eigenlijk voor gevolgen? We vroegen het seksuoloog Eveline Stallaart.

Stallaart: “Er geldt een soort norm in Nederland dat we ‘normaal’ zouden zijn als we twee à drie keer per maand seks hebben. En wat mensen het liefst willen, is ‘normaal’ zijn.

Nieuwe norm

Als je niet aan de norm voldoet, is dat beangstigend. Het geeft ons het gevoel dat we er niet bij horen. Als je een relatie hebt en je voldoet niet aan die seksnorm, ervaren mensen dat al snel als falen. Het zou niet goed met ze gaan, want ze halen die twee à drie keer per maand niet. Zeker in deze tijd proberen mensen om op alle gebieden succesvol te zijn.”

Die norm van twee à drie keer per maand is er ook nog niet zo lang. Tot voor kort dachten we altijd dat het gemiddelde twee keer per week was. Tot een jaar geleden uit nieuw onderzoek bleek dat we het gemiddeld drie keer per maand doen. Veel mensen hadden het erover: zo weinig én hoe kan dat?

Liegen

Stallaart: “We reageerden verbaasd, omdat er heel lang is gecommuniceerd dat twee keer per week een vereiste was. We dachten kortom dat er een ander gemiddelde gold. De openlijke verbazing was deels een opluchting voor een heleboel mensen. ‘Zo gek is het niet wat ik doe’, dachten ze. Maar ook al praten we er nu meer over, ik denk dat we er allemaal nog net zo hard over liegen.”

Als jij die norm niet haalt, wat zegt dat dan over jou? Stallaart: “De meest gehoorde vraag in mijn praktijk is: "Is dit normaal?" Maar wat maakt het uit wat ‘normaal’ is? Het gaat erom dat jij (en je eventuele partner) je er goed bij voelt. Er kan van alles schuil gaan achter geen of minder seks hebben. Mensen moeten en willen tegenwoordig van alles en zijn daardoor heel erg afgeleid. Hun hoofd staat er niet naar en daardoor hebben ze minder zin. Het is niet gek dat we het minder vaak zijn gaan doen.”

Eveline Stallaart / Eigen beeld

Eveline Stallaart / Eigen beeld

Verbinding

Een jaar lang zonder seks, dat werkt vast niet bevorderend voor je relatie of kan het je toch iets opleveren? Stallaart: “Als je allebei tevreden bent zonder seks, is dat prima. Maar over het algemeen is seks goed. Er komen allerlei hormonen vrij waardoor jij en je partner je verbonden voelen met elkaar. Je mist veel fijne stofjes als je geen seks meer met elkaar hebt.

Er moeten alarmbellen gaan rinkelen als je altijd veel seks had als stel en opeens niet meer. Als de seks in een relatie eerst goed was, ligt de oorzaak vaak in externe factoren, zoals bijvoorbeeld een burn-out of onzekerheid over het lichaam. Het is belangrijk daar dan over te praten zodat je niet voor elkaar gaat invullen wat de oorzaak is. En samen kijkt of en hoe er wat aan te doen is.”

Gewenning

Er zijn ook veel singles die een jaar lang zonder seks makkelijk halen. Is dat zo’n opgave die zij moeten doorstaan of valt er voor de meeste mensen prima mee te leven? Stallaart: “In het begin zullen mensen af en toe seksuele prikkeling voelen, bijvoorbeeld als ze iemand naakt zien of wanneer ze zich aangetrokken voelen tot iemand. Maar je lijf went er ontzettend snel aan. Als je het niet meer doet, verlang je er ook niet meer naar. De waakvlam gaat uit, het boeit je niet meer. Je kunt zorgen dat die waakvlam het nog een beetje blijft doen door te masturberen.”

Het klinkt heel negatief, een jaar lang zonder seks. Maar zitten er eigenlijk ook positieve kanten aan? Stallaart: “Het enige wat ik kan bedenken is dat als je iets wordt onthouden, je het daarna des te meer apprecieert als het er wel weer is. Maar de derde keer ben je daar ook wel weer aan gewend.”

Over Eveline Stallaart

Meer over het werk van Eveline Stallaart vind je op de website van haar eigen praktijk; ESSH (Eveline Stallaart Sexual Health).

Jij op VROUW

Heb jij een verhaal - misschien wel gerelateerd aan dit doorbroken taboe - en wil je daarover vertellen? Stuur ons een berichtje!

Jij op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.