2037771
Vrouw

Meghan kan geen bruidsmeisje kiezen: hoeveel echte vriendinnen heb jij?

Nog vier nachtjes slapen en dan worden we weer getrakteerd op een koninklijk huwelijk. Prins Harry (33) en actrice Meghan Markle (36) gaan elkaar het jawoord geven, maar wel zonder bruidsmeisje. De reden? Meghan wil geen van haar vele goede vriendinnen passeren en daarom doet ze het maar zonder bruidsmeisje. Hoeveel echt goede vrienden kan een mens eigenlijk hebben, vroegen wij ons vervolgens af.

Nou, beste vrienden maximaal vijf, aldus Brits antropoloog en evolutiepsycholoog Robin Dunbar. En als al die plekken in Meghans hart bezet zijn, begrijpen we best dat ze niet kan kiezen.

Wat maakt iemand nou een echte vriend? We hebben er een definitie van Wikipedia bij gepakt: 'Een vriendschap is dus mogelijk tussen man en vrouw, maar ook tussen twee mannen of twee vrouwen. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Iemand met wie men vriendschap heeft noemt men een 'vriend' of 'vriendin'.'

Echte vrienden

Onlangs zocht de Universiteit van Kansas uit hoe lang je met elkaar moet doorbrengen om echt vrienden te kunnen worden. En dan wordt niet gedoeld op 'bij elkaar in de buurt zijn', maar echt samen; intensief dingen ondernemen. De grens tussen kennis en vriendschap ligt op zo'n vijftig uur.

Na negentig uur gaat het van 'vriend' naar 'echte vriend' (als alles goed gaat uiteraard). En pas na tweehonderd uur bewust samen tijd doorbrengen, kun je spreken van boezemvriend of beste vriend. Probeer dat maar eens voor elkaar te boksen met tien, twintig of desnoods dertig beste vrienden. Vijf dus, maximaal.

Het hele verhaal lees je op VROUW.nl.