Nieuws/Vrouw
2041194605
Vrouw

Ik wil geen kinderen, punt!

Het ontroerende pleidooi van de Amerikaanse Hannah Blum (39), een bewust kinderloze vrouw die het zat is medelijdend door de buitenwereld bekeken te worden, was voor lezeres Mariska Lokker (43) reden genoeg om in de pen te klimmen. In een openhartige brief schrijft ze waarom ook zij dolgelukkig is zónder kinderen.

Mariska heeft een leuke baan als copywriter, lieve familie en vrienden en een leuke relatie. Toch is haar leven niet compleet. Althans... dat vindt de buitenwereld. "Dé grote vraag wordt mij regelmatig gesteld en nog steeds roept mijn antwoord vraagtekens op", vertelt Mariska.

Verwachtingen

"Heb jij kinderen, Mariska?" "Het is een vraag die ik verwacht en waarvan ik tegelijkertijd moet zuchten. 'Nee', zeg ik. Het vriendelijke gezicht tegenover mij hoopt overduidelijk op meer uitleg, maar ik weet niet wat ik verder nog moet toevoegen. 'Wij hebben een hond', zeg ik daarom maar."

"Ik ben een vrouw en vrouwen hebben over het algemeen kinderen. Mijn afwijkende antwoord zorgt dus vrijwel altijd voor opgetrokken wenkbrauwen. Het hebben van kinderen is zo vanzelfsprekend in Nederland, dat je als vrouw toch een beetje buiten de boot valt als je besluit het anders te doen."

"Aangezien het gezin met kinderen de hoeksteen van de samenleving vormt, snap ik heel goed dat mensen vreemd reageren. Dat betekent echter niet dat ik het niet vervelend vind. Waarom moet ik mij altijd verontschuldigen of verantwoorden? Het is toch mijn leven? Ik mag toch - net als ieder mens - mijn eigen keuzes maken?"

Kinderwens

"Getwijfeld over mijn kinderwens heb ik nooit. Ik ben gek op kinderen, maar al vanaf mijn twaalfde wist ik dat ik zélf nooit moeder zou worden. Ik zag het gewoon niet voor me, mezelf als moeder. De diepgewortelde moederwens is er nooit geweest."

"Ik snap wél heel goed dat andere vrouwen die wens kunnen hebben. Op het moment dat al mijn vriendinnen in verwachting raakten, is het onderwerp nog wel een keer serieus ter sprake gekomen, maar zowel mijn partner als ik zijn gelukkig met ons leven zoals het nu is. Het hoeft voor ons niet."

Onvoorwaardelijke liefde

"Ik begrijp de wens van ouders om onvoorwaardelijke liefde te voelen en je eigenschappen terug te zien in een kleinere versie van jezelf. Ik begrijp het heel goed, maar ik wil het zelf niet", vertelt Mariska.

"Dat ik die onvoorwaardelijke liefde als kinderloze vrouw niet zou voelen, vind ik echt onzin. Oké, ik voel die liefde misschien niet voor een kind, maar wel voor mijn vrienden, familie en partner. Dat is mijn manier van onvoorwaardelijke liefde."

Eigen keuzes

"Hoewel we tegenwoordig, in vergelijking met tientallen jaren geleden, eerder accepteren dat iemand geen kinderwens heeft, denk ik dat er ook in Nederland nog genoeg te winnen valt. Laat iedereen lekker zijn eigen keuzes maken. Doe wat goed voelt voor jou!" Dat probeer ik ook, wat mensen ook vinden of denken. Ik ben blij dat ik mijn leven kan inrichten zoals ik dat wil en ik probeer mij niet meer te verontschuldigen. Ik heb en wil geen kinderen. Punt."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.