Nieuws/Vrouw
2041969905
Vrouw

Van #metoo naar #wechange!

#MeToo heeft iets in beweging gezet: 2017 was het jaar waarin steeds meer vrouwen van zich durfden te laten horen en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen weer hoog op de agenda kwam te staan. Maar inmiddels zijn we alweer een paar maanden verder. VROUW vroeg zich af: 'Wordt het geen tijd om een andere koers te varen; niet langer te praten over het verleden, maar met opgeheven hoofd de toekomst tegemoet te treden?'

Nu donderdag - Internationale Vrouwendag - een nieuw 'vrouwenjaar' begint, is het tijd voor een nieuwe tactiek. Hoe komen we van praten (bewustwording) naar doen (verandering)? We vroegen het aan een leger sterke vrouwen.

Jannet Vaessen - directeur WOMEN inc.:

"2018 wordt voor ons opnieuw een actiejaar! Hoewel we vinden dat het kabinet een schouderklopje verdient voor de uitbreiding van het vaderschapsverlof, zijn er nog genoeg thema's die dringend aangepakt moeten worden. We zakken steeds verder omlaag op internationale ranglijsten; de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is groter dan in de meeste andere westerse landen. Slechts 53% van de vrouwen in Nederland is economisch zelfstandig en we verdienen door loonverschil nog steeds gemiddeld drie ton minder dan mannen tijdens onze carrière.

En hoewel we meer zijn gaan werken, zijn we niet minder zorgtaken gaan uitvoeren. Daardoor raken steeds meer vrouwen overbelast. Achter de schermen zijn we hard aan het lobbyen om te zorgen dat wetten worden aangepast, voor de schermen proberen we vrouwen te informeren welke acties ze zelf kunnen ondernemen. Zo hebben we bijvoorbeeld samen met het Nibud de Werkzorgberekenaar ontwikkeld, waarmee je kunt uitrekenen hoe je geld of tijd overhoudt. Terwijl vrouwen vaak bij voorbaat denken dat het voordeliger is als zij thuis blijven, pakt dat soms heel anders uit."

Marieke 't Hart - hoofdredacteur VROUW:

"Bijna de helft van de huwelijken eindigt in een scheiding, dus het is behoorlijk riskant om financieel afhankelijk te zijn van het salaris van je partner. Dat betekent niet dat iedere vrouw fulltime zou moeten werken, maar streef er in ieder geval naar om 1578 euro per maand (het minimumloon) te verdienen. Afhankelijk van je beroep, kan dat soms ook in drie dagen. Op haar beurt moet de overheid zorgen dat kinderopvang voor iedereen betaalbaar wordt. Ik ken veel voorbeelden van moeders die noodgedwongen een groot deel van hun salaris naar de crèche brengen. Dat hebben ze er voor over, omdat ze hun baan leuk vinden.

Maar als je het toch al niet zo naar je zin hebt op je werk, kan ik me voorstellen dat je dan liever thuisblijft. Natuurlijk is dat voor de overheid een forse investering, maar als kinderopvang betaalbaar wordt, komt er ook geld terug. Er zullen dan namelijk minder vrouwen aanspraak maken op uitkeringen en toeslagen."

Lisa Staal - trainer seksuele weerbaarheid:

"MeToo begint al op de basisschool. Met ons project My Body, My Rules trainen we jonge meiden om seksueel weerbaar te worden. Ze vertellen mij dingen die ze soms niet aan hun ouders en leraren durven te vertellen, zoals dat jongens van dertien masturbatiefilmpjes rondsturen of aan hun borsten en billen zitten. Als ik met die voorbeelden naar de docenten ga, komen die jongens er vaak gemakkelijk mee weg. Leerkrachten moeten dus beter begeleid worden in hoe ze jongens moeten corrigeren, anders leren ze nooit dat bepaald gedrag niet kan. Dat komt mede doordat rappers om de haverklap 'hoer' en 'bitch' roepen in hun teksten en videoclips vol seks zitten.

Deze week starten we daarom een campagne. In onze commercial vertellen meisjes van 10-14 jaar, onder wie de dochter van Isa Hoes, dat ze knuffels en kusjes willen in plaats van zogenaamd stoer gedrag."

Vreneli Stadelmaier - loopbaancoach en schrijfster van het boek Yes, she's smart:

"Stop met zeuren over het glazen plafond. Dat doen we al dertig jaar en het helpt niet. Mijn generatie kunnen we daarom als verloren beschouwen, maar we kunnen wel onze wijsheid overbrengen op de jonge garde. Opleidingen moeten vrouwelijke studenten leren wat de mannelijke spelregels zijn. Het bedrijfsleven is immers nog steeds een mannenwereld. Als je mee wilt doen, moet je het spel spelen. Vrouwen willen zich altijd aan de regels houden. Kijk naar het vrouwenvoetbal: de scheidsrechter heeft amper wat te doen. Mannen maken daarentegen schwalbes en tackles. Dat noem ik de Halbe Zijlstra-regel: 'Je bent pas af als de scheids het ziet'. Het is dus niet erg om soms te bluffen, te overdrijven of jezelf te overschatten. Mannen denken bijvoorbeeld gewoon: 'Ik word ooit CEO van Shell'. Vrouwen denken: 'Zo'n toppositie kan ik toch nooit bereiken'. Als je jezelf niet succesvol voelt, word je het ook niet. Toevallig heeft Shell nu een vrouwelijke CEO..."

De reacties van andere sterke vrouwen lees je vandaag in De Telegraaf, op de VROUW-sectie (pagina 16).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.