Vrouw/Columns & Opinie
2043725464
Columns & Opinie

Moederkoekpillen en vaginabadjes Heb je dit nu echt nodig?

Goos van der Veen

Goos van der Veen

Bijna 10.000 euro geven nieuwe ouders uit na de geboorte van hun kind, blijkt uit cijfers van het CBS. Veel van dit geld wordt uitgegeven op babybeurzen die tegenwoordig meerdere keren per jaar worden georganiseerd. Vanavond is in televisieprogramma Stand van Nederland te zien waar kersverse ouders hun geld aan uitgeven. Zelf waggelde ik in mijn laatste zwangerschap twee keer rond op een babybeurs en bekeek het aanbod van moederkoekpillen en vaginabadjes met nieuwsgierige verbazing.

Goos van der Veen

Goos van der Veen

Marketingtruc

Op zich is het hele zwanger zijn in principe één grote marketingtruc. Bijna niemand is zo vatbaar voor commerciële onzin als de zwangere vrouw. Want hee, je wil toch wel het beste voor je kind? Zo kwam ik zelf al eens thuis met de beste fles van Scandinavisch design, een wolzijden mutsje van vijftig euro en een te dure speen van natuurrubber. De fles bleek te lekken, het wolzijden mutsje heeft mijn negenponder nooit gepast en van die dure speen begon ze al te kokhalzen als die haar lippen raakte.

Ook sleepte ik al eens een flessenwarmer mee naar huis, waarmee je binnen no-time een fles zou kunnen bereiden op de juiste temperatuur. Het ding staat ongebruikt in de kast. Sowieso begreep ik de handleiding niet en daarnaast bleek opwarmen in de magnetron stukken sneller en makkelijker te gaan. En dan die luieremmer die we na de kraamweek het raam uit wilden gooien; welke mafkees laat er nou een emmer stront op de babykamer staan? Die luiers gooien we liever direct in de container.

Nutteloze babyproducten

Ik kan nog wel even doorgaan met mijn lijstje “nutteloze babyproducten waarvan je hormonen denken dat je ze nodig hebt, maar je hebt er eigenlijk geen hol aan”. Maar goed, hoe hard je ook tegen een zwangere vrouw roept dat ze iets niet nodig heeft, haar hormonen bepalen uiteindelijk toch wel dat ze het moet kopen, of doen.

Zo verdiepte ik mij een aantal weken voor mijn uitgerekende datum in een cursus hypnobirthing. Met de bevalling in zicht werd ik opeens nerveus en had ik het idee om a la Doutzen Kroes helemaal zen en in mijn eigen kracht te gaan bevallen. Gelukkig had mijn vriend geen last van hormonen en overtuigde hij mij ervan dat we die driedaagse cursus van 750 euro toch echt niet nodig hadden. Uiteindelijk vonden we een compromis in de drie sessies 'ontspannen bevallen' van een uur. Of ik er wat aan gehad heb? Laat ik het zo zeggen: mijn bevalling was allesbehalve ontspannen.

Placentakunst

Terug naar de babybeurzen en het aanbod daar, want je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Een workshop geboortedansen met je blote voeten in de modder om je baby vast lekker te laten aarden, een kruidenbadje voor je gehavende 'onderkantje' of de tig miljoen mogelijkheden voor je placenta. Ja echt waar, je kunt er thee van trekken, pillen van laten maken of je moederkoek als kunst aan de muur hangen.

Babyfluisteraar

En naast het aanbod van producten op zo’n babybeurs, lopen daar natuurlijk ook mensen rond die onmisbaar zijn tijdens je zwangerschap, bevalling en ver daarna. Denk aan een zwangerschapscoach, doula, geboortefotograaf of babyfluisteraar. Allemaal staan ze te popelen om jou tijdens en na je zwangerschap zo goed mogelijk van dienst te zijn voor hun riante uurtarieven. Maar heb je die nu echt nodig? Of red je het ook wel met de begeleiding van je verloskundige en een paar foto’s die de kraamverzorgende maakt?

Heb je dit echt nodig?

Na twee zwangerschappen durf ik wel te zeggen dat je bovenstaande niet per se nodig hebt, maar dat zeg ik nu, nadat de hormonen weer een beetje afnemen. Want als ik denk aan alles wat ik heb uitgegeven onder invloed van zwangerschapshormonen, ben ik bang dat ik inderdaad voor vele honderden, misschien wel duizenden euro’s in de commerciële valkuilen ben gestapt.

Toch vind ik dat iedereen lekker zelf moet bepalen waar ze hun geld aan willen uitgeven. Of dat nu aan placentathee of een peperdure speen is. Wel kan ik iedere zwangere vrouw aanraden om bij uitgaven even de mening van een niet-zwangere te peilen. Heb je dit écht nodig?

Wil je ook een opinie of open brief schrijven voor VROUW? Stuur ons je verhaal.

JIJ OP VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.