Nieuws/Vrouw
2047756
Vrouw

De dochter van José lijdt al tien jaar aan de ziekte van Lyme

De 28-jarige dochter van José Reijmer (57) lijdt al tien jaar aan de ziekte van Lyme. ’’Ze is niet meer zo veel in bed, want eerst lag Anniek 24 uur per dag in een donkere kamer.’’

VROUW sprak al twee keer eerder met Anniek. Haar moeder vertelt dat ze kleine stapjes in de goede richting maakt. "Waaraan we ook zien dat het beter gaat? Bellen bijvoorbeeld. Het is een daad die voor velen zo simpel lijkt, maar die zij niet meer kon uitvoeren. Er zijn zoveel handelingen bij betrokken: luisteren naar wat iemand zegt, bij je binnenkomen, je gedachten vertalen naar een antwoord, vervolgens het antwoord geven, de telefoon vasthouden…"

Psychisch

Toen Anniek ziek werd, had José vanaf dag één al een onderbuikgevoel: "Moederlijke intuïtie; ik voelde dat er wat aan de hand was. Sommige artsen suggereerden dat het psychisch was of dat er helemaal niets aan de hand was. Maar ik was ervan overtuigd dat er iets was. Daarom ben ik samen met Anniek blijven doorzoeken naar een oorzaak. Zolang er geen verklaring was, gaf ik niet op.

Er was een periode waarin ik heel bang was dat ik haar ging verliezen. Dat was toen het nog niet zeker was of de behandeling in Amerika ging lukken. Ze was toen heel ziek en kon nauwelijks meer reageren, spreken of bewegen."

Het hele interview met José Reijmer lees je op VROUW.nl.