Vrouw/Praat Mee
2048917480
Praat Mee

'Een kinderdagverblijf mag een niet-gevaccineerd kind weigeren'

Er is de laatste weken nogal wat te doen geweest over ouders die hun kinderen niet vaccineren. Vanuit geloofsovertuiging, maar ook na eigen onderzoek. Inmiddels gaan er steeds meer stemmen op dat niet-gevaccineerde kinderen dan ook geweigerd moeten kunnen worden op kinderdagverblijven. Wat vind jij?

Wanneer een kind een besmettelijke ziekte heeft, dan mag het even niet op het kinderdagverblijf komen. Logisch, zo zal iedereen vinden, je zit er immers niet op te wachten dat andere kinderen worden aangestoken. Maar wanneer een kind zonder enige vorm van inentingen bij een kinderdagverblijf wordt aangemeld, dan mag er niet geweigerd worden. Moet dat veranderen?

Het komt écht voor

Kinderen die nog niet alle vaccinaties hebben gehad, zoals de allerkleinsten op een kinderdagverblijf, lopen het risico dat ze door niet-ingeënte kinderen tóch een ziekte oplopen. En daarmee is het veilige kinderdagverblijf voor sommige kinderen dus helemaal niet zo veilig. Wij brachten onlangs nog het verhaal van onze collega Nicole, die haar zoontje in 2014 bijna verloor bij een mazelenuitbraak. Haar kindje - dat destijds pas 8 maanden was en vanwege zijn leeftijd nog niet in aanmerking kwam voor de vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond die kinderen pas met 14 maanden krijgen - raakte besmet door een niet-ingeënt kind. Het zijn dus geen schrikbeelden, het komt écht voor.

Weigeren

Zou een kinderdagverblijf daarom niet gewoon niet-gevaccineerde kinderen moeten kunnen weigeren? Niet-prikkers stellen dat een weigering ze min of meer dwingt toch te vaccineren, maar je bent natuurlijk niet gedwongen je kind naar een kinderdagverblijf te brengen.

Of is het misschien een idee alle niet-gevaccineerde kinderen onder te brengen op een speciaal kinderdagverblijf? Uit een Amerikaanse studie is inmiddels gebleken dat er meer kinderen gevaccineerd worden als kinderdagverblijven dat als verplicht stellen. Het dwingt ouders in elk geval er nog meer over na te denken.

Praat mee

Hoe sta jij in deze gevoelige kwestie? Laat jij je kind(eren) vaccineren? Waarom wel, waarom niet? En wat vind je van de maatregel om niet-gevaccineerde kinderen op kinderdagverblijven te weigeren? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.