Vrouw/Mama
2049250977
Mama

Puber alleen op vakantie: Guardia Civil is geen oom agent!

Puber alleen op vakantie: Guardia Civil is geen oom agent!

Puber alleen op vakantie: Guardia Civil is geen oom agent!

Je puber wil met vrienden op vakantie. Vanaf welke leeftijd mag dat? En wat moet je met hem of haar afspreken? Opvoedkundige Marina van der Wal weet raad.

Puber alleen op vakantie: Guardia Civil is geen oom agent!

Puber alleen op vakantie: Guardia Civil is geen oom agent!

"De leeftijd dat een kind alleen op vakantie kan, verschilt van kind tot kind. De vraag is: kunnen ze de verantwoordelijkheid aan? Een kind van 15 dat van vogels houdt en met een groepje vogelaars de natuur intrekt, zou ik eerder alleen weg laten gaan dan een kind van 17 waarvan ik niet zeker weet hoe het omgaat met verleidingen, zeker als die twijfels er ook zijn over de rest van de groep."

Guardia Civil

"De eerste jaren 'oefenden' wij een beetje: we gingen allemaal naar dezelfde camping, maar de kinderen stonden op een ander veld. Als je kind echt alleen op vakantie wil met een groep vrienden, raadt Marina aan om de vriendengroep een keer uit te nodigen voor een etentje bij jou thuis, zodat jullie het over de vakantie kunnen hebben."

Verder is het volgens Marina goed om je kind zich te laten verdiepen in de wet- en regelgeving van het betreffende land. "Wat zijn de regels voor drank of drugs en wat is de religieuze regelgeving? Laat ze het uitzoeken en aan jou uitleggen, zodat je weet dat ze het goed snappen.

Ze zullen in Spanje geen oom agent aantreffen maar de Guardia Civil. En die is niet je beste vriend. Een boete kan in sommige landen grote gevolgen hebben. En in Nederland word je opgehaald door een ambulance als je jezelf in coma hebt gezopen, maar in Portugal moeten je vrienden de ambulance betalen voor ze je meenemen. Dat soort dingen moeten ze begrijpen.”

Kartonnen bordjes

“Bespreek van te voren naar welke plek ze gaan en wat ze daar kunnen verwachten. Dus als ze een huis hebben gehuurd, dan heb je het over de buren. Zorg dat ze er meteen heen gaan om aan te gaan geven dat er overlast kan komen. Zelfs als pubers op een terras fluisteren lijkt het net alsof er een versterker aanstaat. Laat ze ter plekke kennis maken met de buren, zodat ze leren hoe die sociale omgang is.”

De omgang met anderen is dus belangrijk, maar zeker ook de omgang met spullen van een ander. “Als ze op vakantie gaan, dan moeten ze de waarde kennen van dingen. Mijn zoon en zijn vrienden hebben tijdens een vakantie in een gehuurd huis eens alle waardevolle en breekbare dingen in een kast gedaan. Daarna zijn ze naar een goedkope winkel gegaan, waar ze kartonnen bordjes en bekers hebben gehaald. Superslim, dat scheelt veel geld."

Drank en seks

"Maak verder afspraken met je kind over drank en over seks. Ouders zeggen dan dat hun kind zich daar toch niet aan houdt - en dat is misschien ook zo - maar regels geven toch een stuk bescherming. Het zijn jouw normen en waarden die in hun hoofd meespelen bij het nemen van beslissingen."

Maak je vooral niet te druk: “Als je een tijdje niks van je kind hoort, is dat heel normaal. Ze zijn druk met uitslapen, op het strand liggen: ze hebben de tijd van hun leven. Een appje met de tekst 'Leef je nog' is dan niet heel motiverend. Zeg dat het bij jullie goed gaat en stuur een foto in plaats van ‘Goh, ik heb nog niks van je gehoord’. Dan heb je eerder de kans dat je wat terugkrijgt. De sfeer is dan net even anders en het levert leukere berichten op.”

Op is op!

Vakanties zijn niet gratis, maar zelfs voor pubers met een gat in de hand heeft Marina een oplossing. “Je kunt het budget verdelen. Dus in week één de ene helft en in week twee de andere. Dan is het niet zo’n drama als het eerder op is en kan hij/zij in geval van nood bij jou aankloppen. De afspraak is wel: op is op!

Is je kind met andere ouders mee, dan zou ik wel wat geld overmaken, zodat je kind de hele familie een keer kan trakteren." En dan nog een laatste tip: "Een grote zak krentenbollen! Die blijven lang goed en dan hebben ze altijd iets te eten in geval van nood.”

Jij op VROUW.nl

Is er een opvoeddilemma waar jij advies bij zou willen?

Stuur dan een berichtje!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.