Vrouw/Seks & Relaties
2051540631
Seks & Relaties

The Polyamorie files 67: ‘Ik wil weten waar je uithangt en met wie’

‘Ik wil weten waar je uithangt en met wie’

‘Ik wil weten waar je uithangt en met wie’

Ella (41) en Jeff (41) hebben twee kinderen en zijn ruim 14 jaar getrouwd. Jeff komt weer thuis nadat hij eerst boos twee dagen is weggeweest.

‘Ik wil weten waar je uithangt en met wie’

‘Ik wil weten waar je uithangt en met wie’

Ik heb bijna twee dagen niks van Jeff gehoord als hij zaterdagmiddag weer thuiskomt. Hij heeft niet gereageerd op mijn berichtjes en nam zelfs zijn telefoon niet op toen ik hem probeerde te bellen. De kinderen vliegen op hem af als hij binnenkomt, ik lach naar hem en krijg zowaar een glimlach terug.

We moeten praten

In de keuken vraag ik zachtjes of hij nog boos op me is. Hij schudt zijn hoofd. “Nee, maar ik denk wel dat we met elkaar moeten praten.” Ik knik en voel hoe de spanning uit mijn nek verdwijnt. Het komt wel goed, zeg ik tegen mezelf.

De afgelopen twee nachten heb ik amper geslapen. Als Jeff boos op me is, raak ik altijd helemaal van slag en dat hij niet reageerde op mijn berichtjes, maakte dat alleen maar erger.

“Waarom was je nou opeens zo boos op me?” vraag ik zachtjes als Jeff die avond naast me komt zitten op de bank. “Ik vond het echt heel raar dat je zo wegging en dat je vervolgens niet reageerde op mijn berichtjes. Dat heeft me heel boos en verdrietig gemaakt.”

Jeff kijkt me lang aan. “Als wij nog wat willen maken van dit huwelijk, moet je niet meer tegen me liegen Ella.” Ik voel de bekende steek in mijn maag en weet niet goed wat ik moet zeggen.

Eerlijk zijn

“Ik weet dat het de laatste maanden niet makkelijk voor je is geweest. Ik snap heel goed dat het misschien lastig voor je is dat ik ook van Jackie hou. Maar ik ben altijd eerlijk geweest over die relatie, ik heb niks achter je rug om gedaan.”

Ik open mijn mond om iets te zeggen, maar hij gaat al verder. “Dat gedoe met die Marvin, zoenen als je op stap bent met vriendinnen en seks met een student in een hotel? Ik vind het niet eens zo erg dat je dat doet, maar ik vind het wél erg dat je erover liegt. Ik wil dat je eerlijk tegen me bent.”

Ik weet nog steeds niet zo goed wat ik moet zeggen. “Het spijt me,” stamel ik, terwijl ik naar mijn schoenen kijk, “ik wist gewoon niet hoe je zou reageren, ik durfde het niet te vertellen.” Jeff zucht diep en kijkt me lang aan.

“Na al die jaren dat we samen zijn, dacht ik toch wel dat je weet dat je alles tegen me kunt zeggen.” Mijn gedachten dwalen af naar al die keren de afgelopen twintig jaar dat Jeff kwaad op me is geweest, of dat hij jaloers is geweest, maar ik zeg niks.

Mijn eerste vrouw

“Ik wil duidelijke afspraken. Ik vind het moeilijk, maar ik begrijp ook wel dat het niet eerlijk is als ik wel met een andere vrouw ben en jij niks met een andere man mag doen. Maar ik wil niet meer dat je tegen me liegt. Ik wil weten waar je uithangt en met wie. En dan zal ik dat andersom ook delen met jou.” Verbaasd kijk ik hem aan. “Hoe bedoel je andersom? Je gaat toch alleen met Jackie?”

Hij haalt zijn schouders op. “Ik weet het niet El. Jackie is een schat, echt waar, maar ik denk soms dat ze meer wil. Dat ze niet genoeg heeft aan wat we nu hebben. Maar meer kan ik haar niet geven, dat wil ik niet. Jij bent mijn eerste en enige vrouw. Jullie zijn mijn gezin.” Plotseling staat hij op en geeft me een kus op mijn hoofd. “Ik ga naar bed, ga je mee?”

Iets klopt hier niet

“Was dit het dan? Is dit wat je wilde zeggen? Betekent dit dat we nu een open relatie hebben? Ik heb namelijk niet echt de behoefte om met allemaal andere mannen te zijn. Ik heb mijn portie wel weer even gehad.”

Jeff loopt naar de gang. “Ik wilde alleen maar zeggen dat ik je vrijer zal laten en dat ik niet wil dat je tegen me liegt. Daar zet je me namelijk ongelooflijk mee voor lul en dat accepteer ik niet.”

Zonder nog iets te zeggen, loopt hij de trap op. Zijn woorden herhalen zich keer op keer in mijn hoofd. Aan de ene kant ben ik blij dat hij niet meer boos op me is, maar aan de andere kant bekruipt me het gevoel dat er iets niet klopt.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.