Nieuws/Vrouw
2056992496
Vrouw

Sireen werd geïntimideerd door studiebegeleider: 'Ik had twee mooie balletjes'

Sireen Bisseling Abdoelrahman werd zwaar geïntimideerd tijdens haar opleiding

Sireen Bisseling Abdoelrahman werd zwaar geïntimideerd tijdens haar opleiding

De bekentenissen met de hashtag #metoo blijven maar komen. Zo kregen we ook een brief van Sireen Bisseling Abdoelrahman (59), waarin ze vertelt over machtsmisbruik en seksuele intimidatie bij haar opleiding. Nu, 25 jaar later, ondervindt ze hier nog steeds last van. Want werken bij de door haar zo geliefde omroep? Dat ging niet meer. "Het allerliefste wat ik wilde doen, is me ontnomen".

Sireen Bisseling Abdoelrahman werd zwaar geïntimideerd tijdens haar opleiding

Sireen Bisseling Abdoelrahman werd zwaar geïntimideerd tijdens haar opleiding

“Door de verhalen van Jelle Brandt Corstius wordt alles weer opgerakeld. Ik ben daar zo boos over, dat iemand hem gedrogeerd heeft met het doel om hem te misbruiken. Ik kreeg gisteravond gewoon een paniekaanval door het verhaal van Jelle. Ik griezel er echt van", vertelt Sireen. "Toch herken ik ook elementen in zijn verhaal."

Sireen werd namelijk (seksueel) geïntimideerd op haar werk. "Ook tegen mij wordt gezegd dat het al zo lang geleden is, dat het nu geen zin meer heeft om het te vertellen. Maar zelf heb ik er nog veel last van. Op dagelijkse basis. "

Lokale zender

"Toen ik 25 was, deed ik een opleiding bij een lokale zender in Amsterdam waar migranten werden opgeleid. Daar had ik vervolgens uitzicht op een baan, maar dat is me ontnomen."

Verwijzing naar geslachtsdeel

"Mijn studiebegeleider had mijns inziens vanaf het begin af aan al meer aandacht voor mijn uiterlijk, dan voor mijn reportages. Er werden altijd rare opmerking gemaakt, met seksuele toespelingen erin. Als ik bijvoorbeeld vroeg of het goed was dat het shot 1.32 minuten lang was, verwees hij naar zijn geslachtsdeel."

Mooie balletjes

"Ook hing hij eens met zijn hoofd boven mijn borsten en zei hij dat ik mooie ‘balletjes’ in mijn trui had. Hij was hondsbrutaal en deed dat soort dingen ook gewoon waar mijn toenmalige vriend bij was. Hij deed dezelfde opleiding als ik. En ik voelde me zo onveilig bij deze begeleider, dat ik zelfs bang voor hem was. En dus nam ik steeds vaker mijn ex-vriend mee de editroom in". vertelt Sireen.

Straf

“Mijn ouders zorgen ervoor dat ik mondig ben: ik laat mij niks zeggen. Vandaar dat ik ook deze keer mijn mond opentrok. Ik laat mijn borsten geen balletjes noemen! Ik laat me niet intimideren. Maar dat heb ik geweten. Nadat ik in het openbaar kenbaar had gemaakt dat mijn begeleider wel erg in mijn uiterlijk was geïnteresseerd, heb ik van hem straf gekregen voor mijn gevoel."

Mond houden

"Er brak een rare tijd aan, waarin ik na de eindproductie weliswaar mijn diploma kreeg - maar er stond een laag cijfer op en een andere naam. Die van een man. En dat terwijl ik altijd goede cijfers haalde."

"Mijn medestudenten vonden dat toen ook heel raar. Er klopte echt niks van. Ik heb mijn diploma dus nooit kunnen gebruiken. Er is letterlijk tegen mij gezegd dat ik op deze plek mijn mond moest houden. Ook moest ik daarna nog stagelopen, zonder dat ik een vergoeding kreeg."

"Er werd gezegd dat ze na een half jaar nog eens zouden kijken of ik nog zo ‘negatief’ zou zijn over het bedrijf. Ik was aangeschoten wild, niemand wilde mij meer.”

Achterkamertjespolitiek

“De lol was er voor mij wel vanaf, en dat terwijl het mijn alles was! Ik durf ook echt te zeggen dat ik goed was in wat ik deed, maar ik ben flink gesaboteerd. En dan vragen ze zich af waarom er zo weinig gekleurde vrouwen bij de omroepen werken. Kennelijk moet je je mond houden en je alles maar laten welgevallen, maar zo ben ik niet. Dat kan ik echt niet."

"Maar aan wie moest ik dit melden? Degene waarvan ik afhankelijk was, strafte mij. Door wraak te nemen en via achterkamertjes zijn gelijk te halen. Hij werd geholpen, dat kan niet anders."

Dun draadje

“Wat mij het meest heeft geraakt, is dat iemand misbruik maakt van zijn machtspositie. Niemand geloofde mij, in plaats daarvan voelde ik vooral dat mijn carrière aan een dun draadje hing. Hoe ik me naar hem gedroeg, had daarmee te maken. Het heeft me allemaal heel erg aangegrepen."

"We zijn nu 25 jaar verder, maar ik slaap nog steeds slecht en heb last van depressies. Gelukkig heb ik een lieve man die mij steunt en die ook heel erg boos is, over alles wat er is gebeurd. Hij vraagt zich af waarom medestudenten niet voor mij zijn opgekomen, of mijn toenmalige vriend."

Vies smaakje

"We wonen nu in het buitenland en hebben twee succesvolle IT-bedrijven. Maar daar waar mijn hart lag, bij het filmen en documentaire maken, daar heb ik nu een vieze smaak bij in mijn mond. Dat is mij ontnomen. Ik heb na de opleiding een paar heel moeilijke jaren gehad waarin ik veel baantjes heb gehad vér onder mijn niveau. Later heb ik nog wel een programma gemaakt en een tijdje bij de lokale televisie in een andere stad gewerkt, maar mijn hart zat er niet meer zo in. Het was besmet. Ik was heel erg ambitieus en ging ervoor, maar die man heeft mijn hele carrière in de dop geknakt.”

Heb jij ook iets heftigs meegemaakt op de werkvloer of ben je in andere situaties seksueel geïntimideerd? Deel je verhaal (anoniem) met VROUW.

Jij op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.