Vrouw/Columns & Opinie
205699998
Columns & Opinie

Brief aan mijn dochter: 'Koester die lach iedere dag'

kroontjespen

kroontjespen

Vandaag komt Abdelkader Benali met zijn boek Brief aan mijn dochter. Ooit schreef ook Patrick van Rhijn een brief aan zijn dochters (inmiddels 13 en 6 jaar oud). Voor als hij er op een dag niet meer mocht zijn en ze verbinding zoeken. Lees hier een fragment van de liefde.

kroontjespen

kroontjespen

Van mijn hart naar het jouwe, van mijn lach naar die van jou, mijn schat. Ver voordat jij je aandiende was ik al verknocht aan jou. Hoe ontelbaar vaak ik me heb afgevraagd hoe jij eruit zou zien en hoe de hoeken van je mond op zouden krullen als je naar me lachte.

Nu weet ik het, nu ben je tastbaar en invoelbaar. Nu krijg ik een gelukzalige lach en kippenvel als ik aan je denk, op afstand, of dichtbij me, als ik je geur opsnuif, zachtjes je slaapwang kus en de haren uit je mondhoek aai. Maar eigenlijk heb ik altijd geweten dat jij niet alleen mijn kwetsbaarheid was maar vooral een van mijn motoren.

Ruimte

In deze wilde wereld houd ik als ouder mijn hart vast. En tegelijk wil ik je ruimte geven, om jouw wereld te verkennen en vergissingen te maken. Het cliché van je willen behoeden voor gevaar is waar.

Je leest de raarste dingen tegenwoordig en als schrijver draag ik ook nog eens een rijke fantasie mee. Maar ik heb me voorgenomen om niet uit angst te spreken, maar uit mijn eeuwige liefde voor jou.

Beslissingen

Laat mij zijn als een soort swipebare coach wiens raad je vooral in de wind moet slaan als je denkt dat dat is wat je moet doen. Teveel dochters (en zonen) laten zich hun hele leven leiden door wat ze denken dat hun ouders vinden dat ze zouden moeten doen. Doodzonde, want zo vergeten ze hun eigen leven te leiden en hun eigen beslissingen te maken.

Laat je niks wijsmaken, liefje. Niet door mij, niet door je moeder, of toekomstige vrienden of schijnbaar goed volk, en al helemaal door dat stemmetje in je hoofd niet. Negeer alles met een stem. Het is ruis die jou wil kleuren. Geblaat. Laat je leiden door niets anders dan je eigen gevoel en intuïtie. Dat heeft het bijna altijd goed.

Filters

Al die meningen van al die anderen zijn ook maar gebaseerd op de filters, de aannamen, de angsten en de onzekerheden van die anderen. Eén gebeurtenis, vijf getuigen en allemaal hebben ze een andere mening. Hoe belangrijk is gelijk en wat kun je ermee als je het hebt?

Niets! Ik wens je toe dat je je daadwerkelijk vrij kunt voelen, dat je de balans weet te vinden tussen luisteren aan de ene kant en je voordeel doen met mogelijkheden die voorbij komen om je eigen plannen trekken aan de andere. Dan komen het zelfvertrouwen en de levenslessen vanzelf.

Fouten

Maak maar fouten, mijn lief, val maar, omarm wat je tegenkomt en ervaar hoe dat is, zorg alleen dat je na een tijdje weer opstaat. Een illusie armer een ervaring rijker. En blijf vooral je dromen koesteren en naleven. O ja, en weet dat - als je wilt - ik uiteindelijk op je wacht.

Laat je niet wijsmaken dat jij minder bent dan anderen. In iedereen schuilt kracht en schoonheid. In ie-der-een. Zelfs als je denkt dat die onzichtbaar is. De spiegel is een valkuil. Jij bent zoveel meer dan je buitenkant. Je ziel is leeftijdsloos. Als jij dat wilt. Daar schuilt je eeuwige jeugd.

Sterker

Ook: In deze maatschappij groeien we op met het idee dat jongens beter zijn en sterker. Het is een leugen. Trap er niet in. Laat je niet omlaag praten voor andermans agenda. Vrouwen kunnen gemiddeld net zoveel als iedere man. Zo niet meer. Niet iedereen die je zult ontmoeten zal even goede bedoelingen hebben.

Maar laat je goede gevoel en je glimlach niet door slechte intenties van anderen vervagen. Jij hoeft niemands droomvrouw te worden. Je hoeft voor niemand te veranderen. En andersom geldt dat natuurlijk net zo. Ik wens je liefde die je aanvult, blij maakt en soms verdrietig. Want je moet wel iets te vergelijken hebben.

Goedmaken

Is er als je dit leest nog iets dat je goed te maken hebt met iemand? Is er iets dat je nog zou willen zeggen? Wat houdt je tegen? Durf te spreken en je hart te volgen. Als je de liefde voor anderen en jezelf als basis neemt is iedere keuze of uitkomst goed.

Ben je gelukkig met de dingen en de mensen die je in je leven hebt? Zo niet, waarom niet? En wat moet er gebeuren om jou actie te laten ondernemen om dingen beter te maken?

In actie

Ongeacht ras, geloof, afkomst, rijkdom of uiterlijk, wees lief en respectvol voor iedereen, zonder jouw grenzen uit het oog te verliezen. Omarm en straal en lach naar wie er op je pad komen.

Begin nooit met vechten of ruzie maken of roddelen, maar laat ook niet over je lopen. En als je dan in actie komt, zoek de wijsheid om met respect en liefde voor de ander en jezelf openingen te creëren.

IJs

En als je alles dan geprobeerd hebt mijn lief en niets heeft gewerkt, denk dan gewoon weer aan wat je zei toen je vier was, je even daarvoor de jongetjes in de speeltuin oorlogje had zien spelen en jij zin had in ijs.

‘Ok, pap,’ zei je met je zachtaardige stemmetje, ‘ik geef je twee keuzes. Óf ik schiet je dood, óf we mogen een toetje…’ ‘En, pap?’ vroeg je me later toen je ons gesprek allang weer vergeten was en ik het je voorlas uit het dagboek dat ik voor je bijhoud, ‘Wat had je gekozen?

Lach

Deze lach die je nu op je gezicht hebt, die lach om jezelf en ons van ooit, koester die lach iedere dag. Kijk in de spiegel en geef jezelf complimentjes, het helpt je om je goed te voelen. Geef jouw vrienden, liefdes, kindjes en naasten complimentjes. Strooi die liefde. Daarvan kan nooit genoeg zijn.

Voor altijd de jouwe, hoe ver of dichtbij we ook zullen zijn. Ik houd van jou x Papa Patrick

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.