Vrouw/Praat Mee
2058035066
Praat Mee

'De rekening van een eerste date is altijd voor de man'

De date van de Nederlandse Kim eindigde lichtelijk in mineur. Lang verhaal kort: het was best gezellig en de jongen betaalde de rekening. Een vervolgdate zag ze echter niet zitten. Toen hij daar lucht van kreeg, vroeg hij haar om alsnog de helft van de rekening te betalen. Toen ze zijn reactie op Twitter zette, maakte dat een storm aan reacties los...

De rekening, voor wat drankjes en kaaskroketjes, bedroeg 28 euro. Kim vond zijn reactie allesbehalve galant en zette een screenshot van hun gesprek op haar tijdlijn. Hiermee laaide de alom bekende discussie weer op: moet een vrouw nou wel of niet meebetalen aan een eerste date?

Ik betaal praktisch nooit

Schoorvoetend moet ik bekennen dat ik 'er zo eentje ben'. Zo eentje die nipt van de glaasjes wijn en bittergarnituur naar binnen werkt, alsof het mijn laatste avondmaal is. Mijn bankrekening blijft stabiel: ik betaal praktisch nooit.

"Vraag je nóóit of jullie de rekening zullen delen?" vroeg collega Susanne (27) ietwat ongelovig. Zij heeft haar vriend via Tinder leren kennen en kan zich de eerste date nog goed herinneren. Na een geslaagde middag en avond stond haar date erop om de rekening te betalen. Maar Susanne greep in.

"Ik vroeg of hij het goed vond dat ik later de helft naar hem zou overmaken. Ik vind namelijk niet dat de man per se voor dates moet betalen. Nog steeds delen we de rekening, of betaalt hij de ene keer en ik de andere keer."

De rekening delen

Ik weet niet zo goed waarom ik nooit ingrijp. Dat ik het doe om die 10 euro in mijn eigen zak te houden, is onzin. Ik zou het namelijk niet erg vinden om de rekening te delen, maar ben alleen nooit degene die het bij de eerste date zou voorstellen… Wordt het serieuzer, betaal ik bij date drie of vier de gehele rekening of stel ik dan voor om te delen. Alleen nooit bij de eerste en ook zelden bij de tweede.

De enige verklaring die ik hiervoor zou kunnen geven is dat ik ooit heb opgepikt dat de man zich 'nodig wil voelen'. Dat het een belediging is als je tijdens de eerste date voorstelt om de rekening te splitsen. De reacties van veel mannen op Kims foto, beamen dat. "Huh, heb ik iets gemist? Je hoort als man toch altijd voor de vrouw te betalen?" reageert Ricardo. Bastiaan: "Ik betaal juist gráág!"

Rekening splitsen

Ik zie even door de bomen het bos niet meer. Wat is nou juist? Achteraf geld terugvragen is natuurlijk van de zotte. Alsof je een tandenborstel koopt en na één keer poetsen de borstelhaartjes toch niet zo fijn vindt en daarom je geld terug wil. Dan ga je niet terug naar de winkel. Dat vind ik met een date ook: je bepaalt het óp de date.

Maar dit verhaal laat me wel twijfelen: ben ik stom bezig als ik altijd de man laat betalen voor de eerste date? Hoor ik voor te stellen om de rekening te splitsen, ook al is het maar 7,5 euro? Of is het toch nog stiekem 'normaal' dat de man op de eerste date betaalt… Help mij uit de brand en praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.