Vrouw/Seks & Relaties
2059679918
Seks & Relaties

Eerste Hulp bij een seksloze relatie

Geen tijd, geen zin, te moe of gewoon te veel gedoe... Iedereen die een langdurige relatie heeft (gehad), kan waarschijnlijk bevestigen: het maakt niet uit hoe geweldig jullie seksleven was aan het begin van een relatie, uiteindelijk zijn er altijd periodes waarin je het gewoon niet doet. Op de VROUW-redactie krijgen we regelmatig vragen van lezers binnen over een gebrek aan intimiteit in hun relatie. Tijd om hulp van een expert in te roepen!

Vaak heb je plots minder seks als er een verschil ontstaat tussen verlangens – de ene partner wil wel seks, maar de ander niet. Uit onderzoek blijkt zelfs dat vier op de vijf mensen te maken hebben (gehad) met niet-overeenkomende seksuele verlangens in hun relatie.

Spontane verlangens

Nu is het natuurlijk volkomen oké om een tijdje geen seks te willen hebben, zelfs als je een relatie hebt met iemand van wie je veel houdt. Ons niveau van spontane seksuele verlangens – de frequentie en intensiteit waarmee we denken aan en verlangen naar seks, zonder te worden ’uitgelokt’ door iets seksueels – fluctueert nu eenmaal behoorlijk gedurende ons leven.

Deze schommelingen zijn te wijten aan allerlei biologische, psychologische en relationele factoren, zoals hormonale invloeden, bepaalde medische aandoeningen, het gebruik van bepaalde medicijnen (sommige antidepressiva staan bekend om het feit dat ze je libido kunnen beïnvloeden), maar ook spanning, depressie, slaapgebrek, slechte communicatie en/of het krijgen van een kind kan invloed hebben op onze seksuele verlangens, of het ontbreken daarvan.

Seksuele prikkels

Je kunt dit natuurlijk als een gegeven accepteren en ervan uitgaan dat het uiteindelijk vanzelf wel weer goedkomt. Soms gebeurt dat ook gewoon, maar wat als dat niet zo is? Psychotherapeut-seksuoloog Ingeborg Timmerman, auteur van het boek Zin in seks! Zo ontwikkel je een sexy state of mind, geeft tips:

„Geen zin hebben in seks komt vaak voor, en wel om verschillende redenen. Soms zijn deze duidelijk aanwijsbaar: door pijn of onvermogen om tot een hoogtepunt te komen, kan seks gaan tegenstaan. Maar er is ook een groep die zegt: ,Als ik het doe, is het fijn, dan denk ik: morgen weer! Maar dan doen we het vervolgens weer drie maanden niet.’

Ons seksuele systeem werkt eigenlijk heel simpel: soms sta je tijdens je leven in een ,versnelling’ waarin je seksuele prikkels niet opmerkt, en deze dus ook geen ruimte krijgen. Door de dagelijkse drukte kun je ongemerkt in een gemoedstoestand belanden, waarin seks meer voelt als een extra klus – nóg iets dat je erbij moet doen – dan dat je het kunt omarmen als een fijne daad, die je juist helpt ontspannen en die jou en je partner dichter bij elkaar brengt.”

Sexy state of mind

„Door jezelf in een sexy state of mind te brengen, een gemoedstoestand waarin je meer naar je lichaam leert luisteren, kun je dit proces omkeren. Seks is iets wat je jezelf moet gunnen. Het is niet iets dat moet; het mág.

Wanneer het echter je partner is die weinig interesse heeft, dan is het ’t belangrijkste dat je het bespreekbaar maakt. En dan liever niet als je ’s avonds in bed ligt en teleurgesteld bent dat het weer niet gebeurt. Dan kom je al snel in een sfeer van verwijten terecht – en als er iets een moodkiller is, is dat het wel. Probeer het op een ander moment, wanneer je samen aan het wandelen bent of geniet van een ontspannen diner. Kaart het liefdevol aan, als iets waar je samen aan kunt werken.

Vaak is het zo dat er levensomstandigheden zijn die ervoor zorgen dat iemand veel druk ervaart, waardoor de zin in seks (tijdelijk) kan verminderen. Voor erotiek en spanning moet je ruimte maken, zeker in een langere relatie. Als je elkaar net kent, zorgt de spanning voor een groot deel van de aantrekkingskracht. Naarmate je elkaar langer kent, maakt dit plaats voor verbinding en vertrouwen en moet je er ook wat meer tijd in steken om in de juiste stemming te komen. Maar dan moet je jezelf daar wel de kans voor geven.”

Vaseline

Nuttige tips dus van Ingeborg Timmerman, maar speciaal voor alle jonge moeders wil ik deze uit mijn eigen repertoire nog even meegeven: in tijden van droogte, bleek het introduceren van vaseline de oplossing voor mijn seksleven. Voor alle duidelijkheid: op de deurkruk, zodat grijpgrage kinderhandjes er zeker tien minuten over deden voor ze wat grip kregen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.