Vrouw/Praat Mee
2062766716
Praat Mee

Seksuele intimidatie en onvrijwillige seks strafbaar Welk effect gaat dat hebben?

Seksuele intimidatie en onvrijwillige seks worden strafbaar. Minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat met deze wet aan de slag om slachtoffers die ‘bevriezen’ te beschermen. De wet tegen seksuele intimidatie moet ervoor zorgen dat opdringerige mensen niet langer hun gang kunnen gaan.

Nu is seks pas strafbaar als er dwang aan te pas komt. Dat betekent bijna altijd dat het slachtoffer zich verzet moet hebben.

Nieuwe wet

Toch verstijft ruim tweederde van de slachtoffers uit angst en is niet in staat zich te verweren of zelfs te protesteren, zeggen onderzoekers. Bij de nieuwe wet wordt seks tegen je wil strafbaar en heb je de plicht te vragen of de ander het wel prettig vindt wat er allemaal gebeurt.

Praat mee

Wat vind je van deze nieuwe wet? Denk je dat mannen hierdoor op straat en op het internet zich minder intimiderend gaan gedragen als er een straf op staat? Zou jij naar de politie stappen na een ‘onvrijwillige’ vrijpartij waarbij de ander eigenlijk had kunnen weten dat je niet wilde? Of moeten we naar het Zweedse model waarbij er expliciet toestemming moet worden gevraagd als je seks met iemand wil? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.