Vrouw/Columns & Opinie
2063794895
Columns & Opinie

'Als je antidepressiva slikt, ben je niet direct gestoord'

Margriet Marbus deelt haar mening over antidepressiva en dat je niet in hetzelfde hokje geplaatst kan worden met seriemoordenaars, als zij die ook slikken. Ze schreef hier, vanwege haar eigen ervaring, een opinie over.

“Jij slikt toch ook antidepressiva?” De vraag kwam out of de blue uit de mond van mijn buurvrouw. “Ja,” zei ik. “Dat wil zeggen: dat dééd ik. Ik ben er net vanaf, eigenlijk.” “Thijs H., de man die wordt verdacht van de moord op die mensen in Heerlen slikte ook antidepressiva...”

Ongemakkelijk

Stilte. We staan ongemakkelijk tegenover elkaar in het trappenhuis van ons appartementencomplex in Amsterdam. Dan, ik kan het niet laten. “Wil je daarmee zeggen dat ik ook gevaarlijk ben, of zo?” “Eh.. nee, natuurlijk niet.” Buurvrouw slikt even. Zo was het natuurlijk ook weer niet bedoeld…. Maar zo kwam het wel op mij over.

Ik ben depressie-gevoelig. Dat zit in de familie. Maar van depressief zijn, krijg je geen moordneigingen is mijn ervaring, en die van veel mensen met mijn aandoening. Of het moet om zelfmoord gaan. Ja. Daar kan een flinke depressie wel toe leiden. De moordenaar van de mensen uit Heerlen gebruikte kennelijk antidepressiva. Dat werd bij zijn aanhouding bekend gemaakt.

Bestempeld

Maar er zijn vele soorten antidepressiva. En nog meer soorten depressiviteit. Je hebt gevallen van licht tot zwaar depressief, van mensen die gewoon doorwerken tot mensen tegen de muur zitten en niets meer kunnen in een depressie. Of mensen die juist hyperactief en zenuwachtig worden.

Je hebt mensen die altijd depressief zijn, in alle verschillende vormen, mensen die bipolair zijn... Maar wordt door het noemen van het antidepressiva-gebruik van de moordenaar, de groep depressieve mensen in Nederland die medicatie krijgen, niet bestempeld tot ‘eventueel gevaarlijk’?

Lithium

Volgens het CBS gebruikten in 2017 één miljoen mensen in Nederland antidepressiva, alle verschillende soorten bij elkaar. Dus van Lithium, dat mensen die manisch depressief zijn krijgen voorgeschreven, tot Prozac en Zoloft, de medicatie voor ‘gewone’ depressies. Omdat we nu twee jaar verder zijn en de bevolking verder is toegenomen, is de groep antidepressiva-slikkers nu waarschijnlijk zelfs nog groter.

Gevaar

Eén van hen wordt er nu dus van verdacht dat hij de hondenuitlaters in Heerlen en de Japanse vrouw in Scheveningen heeft vermoord. De 27-jarige student Thijs H. Het woord ‘antidepressiva’ en ‘seriemoordenaar’ staan op talloze sites en in talloze kranten en tijdschriften in één-en-hetzelfde bericht.

Die twee woorden bij elkaar opgeteld zouden dan het woord ‘gevaar’ opleveren. Ongeveer zoals 1 + 1 = 2. Dat begrijp ik uit de vraag van mijn buurvrouw. Want eigenlijk stelt ze de onuitgesproken vraag: “Ben jij ook gevaarlijk?” Of op zijn minst: ‘verdacht’. “Jij slikt toch ook antidepressiva..?”

Zwarte gedachten

“Ja buuf,” had ik eigenlijk moeten zeggen. “Maar depressieve mensen zijn doorgaans, behalve in sommige gevallen voor zichzelf, niet gevaarlijk. En van antidepressiva wordt een depressief mens doorgaans juist vrolijker, verdwijnen zwarte gedachten, kunnen ze weer functioneren en lachen. En gelukkig zijn. En communiceren met anderen.”

Iemand die drie mensen vermoordt die hun hondje uitlaten – mensen die hij niet kent – is absoluut ziek. En misschien depressief. Maar er is zeker veel meer mis in dat hoofd dan alleen een stemmingsstoornis. Want dit doet een ‘gewoon’ depressief mens niet.

Tekortgedaan

Depressief zijn, is niet gestoord. En dat is iemand die zomaar drie mensen vermoordt wel. Dat zal in het Pieter Baan Centrum, waar deze man waarschijnlijk wordt onderzocht, na verloop van tijd ook duidelijk worden. Ik hoop dat dan ook in de krant verschijnt welk etiket er op de kortsluiting bij deze man mag worden geplakt.

Want met het linken van het woord ‘antidepressiva’ en het woord ‘seriemoordenaar’ worden naar mijn idee dus meer dan een miljoen mensen tekortgedaan.

Tekst: Margriet Marbus

Jij op VROUW.nl

Zit er ook een Opinie in jouw pen?

Schrijf 'm dan hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.