Vrouw/Praat Mee
2067243104
Praat Mee

Praat mee

Waarom kinderopvang betalen als je kind niet gaat?

Aan de coronacrisus kleven nogal wat dilemma’s. Neem die van het kinderdagverblijf. Zo mogen alleen de kinderen van ouders met vitale beroepen nog naar de kinderopvang. Dat zijn er zo’n 40.000. Andere kinderen hebben dit recht niet, terwijl hun ouders wel moeten betalen voor de opvang die ze niet krijgen. Is dat wel helemaal eerlijk?

Je moet het kinderdagverblijf wel gewoon doorbetalen als je als ouder geen vitaal beroep hebt en jouw kroost daardoor niet naar de kinderopvang mag. Een gevalletje: wel de lasten, niet de lusten.

Dat heeft er alles mee te maken dat het huidige noodsysteem om kinderen op te vangen van ouders met vitale beroepen alleen in stand kan worden gehouden als iedereen de kinderopvang doorbetaalt zoals ze dat gewend zijn.

Vooraf betaald

Dat je moet betalen voor het kinderdagverblijf, terwijl je je kind er niet naartoe mag brengen, daar is niet iedereen het mee eens. Velen snappen dat ouders werkzaam in de zorg en supermarkt nu crucialer zijn dan anderen. En zijn het er helemaal mee eens dat er voor die kinderen een uitzondering wordt gemaakt, zodat zij wel opgevangen kunnen worden.

Anderen vinden dat ze wel recht op kinderopvang hebben, omdat ze ervoor betalen. Omdat je de kinderopvang vaak vooraf betaalt, zijn de kosten al gemaakt en dus nemen sommige ouders een jurist in de arm in de hoop de euro’s terug te krijgen.

En dat terwijl de kinderopvangtoeslag ook gewoon doorbetaald wordt. Fokke zegt hierover:

Mikko en Mitchel zeggen:

Aan de andere kant: als de mensen in de zorg hun werk niet kunnen doen, omdat ze op hun kinderen moeten passen, dan zouden we dat weleens allemaal kunnen voelen.

Praat mee

Vind jij dat mensen die al betaald hebben voor kinderopvang hier ook recht op hebben? Vind je dat ze hun geld terug moeten krijgen of ben je het ermee eens dat ze wel moeten betalen, zonder er iets voor terug te krijgen? Praat mee op onze Facebook-pagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.