Nieuws/Vrouw
207007804
Vrouw

Hoe zit het nu echt met... kindermake-up?

Kind aan het opmaken

Kind aan het opmaken

Make-up voor kinderen wordt vaak zo goedkoop mogelijk geproduceerd zodat het voor een klein prijsje kan worden aangeschaft. Dat dit gebeurt met alle gevolgen van dien daar staat niet iedere ouder bij stil. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat de kindermake-up van de Amerikaanse keten Claire’s tóch asbest bevat! Daarom vroegen wij ons af, waar koop je eigenlijk überhaupt veilige (kinder)make-up?

Kind aan het opmaken

Kind aan het opmaken

Meiden van 6

Zo kunnen de ouders van 'modebewusten meiden vanaf 6 jaar' voor make-up terecht bij Intertoys. Die bevat vaak synthetische geur- en kleurstoffen zodat het er zo kleurrijk en glitterend mogelijk uit ziet. Dikwijls hebben deze make-upjes ook nog iets van een zoet geurtje.

Kinderen vanaf een jaar of 12 kunnen hun slag slaan bij onder andere Catrice en Essence. Deze merken focussen zich op tieners en produceren make-up voor de kleinere beurs.

China

Beautyingrediënten die geregeld ter discussie worden gesteld zijn siliconen, minerale olie, tenside, parabenen, palmolie en alcohol. Kinderen met een gevoelige huid, kunnen last krijgen van uitslag of een droge huid.

Vooral de make-up die in China wordt geproduceerd is niet altijd goed voor de huid, laat staan voor die van een kind. Niet alle fabrieken in China houden zich aan de Europese standaarden. Zo is de make-up van Claire's, waarin dus asbest is gevonden, ook in China geproduceerd. Check dus altijd even de herkomst van de make-up. Zo wordt de make-up van Essence en Catrice niet in China geproduceerd.

Biologisch

Overigens is asbest niet het enige zeer schadelijke ingrediënt dat is gevonden in make-up. Eerder werden er in make-up bestanddelen gevonden van pepperspray, beenmerg van kippen en lood.

Ben je op zoek naar make-up voor jonge kinderen? Ga dan voor merken als Luna Star, Little Earth's Beauty en Piggy Paint-nagellak. Die zijn biologisch en focussen zich volledig op kinderen. Voorts is de make-up niet getest op dieren, bevat die geen parabenen en nano-deeltjes en is parfumvrij.

Wil jij zelf ook op de biologische toer? Onze beautyredacteur Enith Oostlander tipt om dan eens te kijken naar merken als The Body Shop en Lush. Die staan bekend om hun natuurlijke ingrediënten. Ook Dr Hauschka, RMS en Zuii Organic bevatten natuurlijk ingrediënten. Pixi, Charlotte Tilbury, Hema en Kiko testen evenmin op dieren.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.