Vrouw/Praat Mee
2077356144
Praat Mee

Jongeren steeds later zelfstandig: heb jij ook zo'n plakker?

Heb jij ook zo'n plakker die niet het huis uit gaat?

Heb jij ook zo'n plakker die niet het huis uit gaat?

Woont je kind van 25 nog thuis? Niet zo gek. Het wordt voor jongeren steeds lastiger om een huis te kopen of te huren en hun studieschuld af te betalen. Herken jij dit in je eigen omgeving? Praat mee!

Heb jij ook zo'n plakker die niet het huis uit gaat?

Heb jij ook zo'n plakker die niet het huis uit gaat?

De verlate zelfstandigheid blijkt uit een rapport van de Sociaal-Economische Raad (SER). Volgens het adviesorgaan is er ook sprake van een tweedeling onder jongeren, schrijft Metro. "Jongeren met voldoende hulp vanuit een breed netwerk profiteren veel meer van alle kansen ten opzichte van jongeren die niet zo’n netwerk hebben", zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer.

Onzichtbare muur

Volgens de voorzitter wordt de 'onzichtbare muur' tussen de twee groepen steeds groter en is dat niet goed voor onze economie. "Jong talent blijft zo onbenut en het verscherpt de tweedeling in de samenleving."

Volgens het rapport zorgt het sociale leenstelsel voor onzekerheid onder jongeren. Het zou namelijk grote invloed hebben op vervolgstappen in het leven van studenten, zoals bijvoorbeeld het kopen van een huis.

Jongeren blijken steeds vaker zaken uit te stellen. Omdat ze vaak lang moeten wachten op een vast contract, komt het kopen van een huis pas later. Daarnaast blijven jongeren langer bij hun ouders wonen en wordt steeds later gedacht aan het stichten van een gezin.

Praat mee

Woont jouw kind ook nog thuis en herken je dit soort 'uitstelgedrag' om wat voor een reden dan ook? Help je jouw kind (bijvoorbeeld financieel) of vind je dat het kind zelf een weg moet vinden? Reageer vooral hier als je kind dertig of veertig is en nog of weer thuis woont, we horen graag jouw verhaal!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.