Vrouw/Praat Mee
2077882376
Praat Mee

Praat mee

Alle meisjes uit 2003 vanaf nu dienstplichtig...

Vandaag zal er voor het eerst een dienstplicht-brief van Defensie op de mat vallen voor meisjes die in 2003 zijn geboren. Deze meiden worden of zijn allemaal binnenkort 17 jaar. Deze dienstplichtigen zullen alleen worden opgeroepen als er sprake is van een acute oorlog of oorlogsdreiging. Het betekent dus geen opkomstplicht, ondanks het feit dat de dienstplicht officieel nog wel bestaat.

„We streven al jaren naar gelijke rechten voor mannen en vrouwen, en gelijke rechten betekent ook gelijke plichten”, zegt minister van Defensie Ank Bijleveld, in een videoboodschap die ze deelde op Twitter. Defensie kampt al jaren met personeelstekort en hoopt hiermee jonge vrouwen warm te maken voor een baan bij defensie. Er zijn zo’n 9000 vacatures. Momenteel is maar 10% van de medewerkers bij defensie vrouw en dat is veel te weinig. Dit is de reden van de dienstplicht.

Commentaar

Op twitter zijn de meningen verdeeld over de dienstplicht:

Iemand raadt aan om dienstplicht voor de zorg te gaan verplichten, in plaats van voor defensie:

Praat mee

Wat vind jij ervan dat meisjes die geboren zijn in 2003 deze dienstplicht-brief krijgen? Vind je het ’mannenwerk’ of vind je juist dat het ook opkomstplicht moet betekenen? Praat mee op onze Facebook-pagina!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.