Nieuws/Vrouw
2078655234
Vrouw

Trista verloor 3 keer haar ongeboren kindje: We zijn er heel open over

Trista en haar gezin

Trista en haar gezin

Trista Klos-Nijholt (28) verloor drie keer haar ongeboren kindje. Momenteel is ze weer zwanger. "Het is zo spannend. Ik kan niet wachten om hem in mijn armen te hebben."

Trista en haar gezin

Trista en haar gezin

Trista vertelt dat ze als meisje al heel zeker wist dat ze moeder wilde worden. "Ik droomde van een groot gezin. Toen ik Hendrik (36) ontmoette beviel ik binnen twee jaar van een kerngezonde dochter, Jinte."

Tweeling

"Anderhalf jaar later raakt Trista opnieuw zwanger, dit keer van een tweeling. "Het was een fijne zwangerschap zonder complicaties, tot ik na 32 weken aan één kant niets meer voelde." In het ziekenhuis blijkt een van de twee jongens al overleden. Na die ontdekking bleven ze nog in haar buik zitten. "Lars moest nog blijven groeien en omdat ze beiden een placenta hadden kon dat geen kwaad."

"Een dood kindje in je dragen is moeilijk en voelt heel onnatuurlijk. Anderzijds waren ze allebei nog bij mij en ze hadden toen elkaar nog." De bevalling was heel heftig, vertelt ze. "Ik was blij om de geboorte van Lars, maar tegelijkertijd verdrietig om het verlies van Niels. Leven en dood stonden nog nooit zo nauw tot elkaar."

Hendrik, Trista, Junte en de tweeling

Hendrik, Trista, Junte en de tweeling

Hartje

"Ik vond het toen heel moeilijk als mensen zeiden: 'Maar je hebt er gelukkig nog één.' Dat is ook ergens zo en dat helpt heel erg, maar altijd blijf ik een kind missen." Een jaar later is Trista weer zwanger en de zwangerschap verloopt voorspoedig, tot ze ineens niets meer voelt bewegen.

"In het ziekenhuis leek alles goed te zijn, dus werden we naar huis gestuurd. Maar eenmaal thuis voelde ik haar helemaal niet meer." Bij terugkomst in het ziekenhuis is het hartje niet zichtbaar. "Dat bericht was zó onwerkelijk. Ik dacht alleen maar vol ongeloof: 'Hoe kan dit nou nóg een keer gebeuren?'."

Moedermelk

Om complicaties te voorkomen, wordt Trista snel ingeleid. "Silke was zo’n mooi meisje en al helemaal intact. Het was net alsof ze nog leefde. Het crue was dat het allemaal gewoon doorgaat, ik bleef ook gewoon moedermelk aanmaken. Bij Lars kon ik dat nog wel kwijt."

Toch dromen Trista en haar man nog steeds van een groot gezin en zeven maanden later is ze zwanger van Sven. "We hadden toch nog ergens vertrouwen. Lastig was het wel; iedereen gaat door, maar bij ons bleef het stilstaan. We hadden al twee prachtkinderen, en toch was er een leegte. Ik was dan ook heel blij dat ik weer zwanger werd."

Genetisch

Maar het noodlot slaat weer toe. Na 24 weken voelt Trista niets meer en Sven blijkt te zijn overleden. Opnieuw zonder oorzaak. "Ik begreep er niets van en wilde per se weten wat de oorzaak was. Voor nu, maar ook voor onze kinderen later, dat het niet genetisch was. Maar er valt simpelweg geen oorzaak te vinden."

Over het feit dat drie van haar vijf kinderen het levenslicht niet hebben mogen zien wordt gewoon in het gezin gesproken. "We zijn er heel open over. Als Junte en Lars vragen waar ze zijn, antwoorden we dat ze 'bij de sterren' zijn."

Knuffeltjes

Nog steeds liggen de knuffeltjes van de overleden kindjes op de kamer van Junte en Lars. Zo komen ze toch een beetje samen. Dat helpt dat ze erbij horen. Niet in extreme, maar ze zijn wel onderdeel van ons leven."

"Lars is nu 3 en hij beseft steeds meer dat hij een tweelingbroertje heeft. Laatst zei hij: 'Ik mis Niels.' En toen ik zwanger was van Sven vroeg hij: 'Zit Niels dan nu in jouw buik?'. Ik vraag me af hoe hij daar in de toekomst mee zal omgaan."

Over zes weken

Momenteel is Trista 31 weken in verwachting. "Heel spannend. Er zijn nu meer controles en er worden regelmatig hartfilmpjes gemaakt. Maar ik voel hem goed en hij wordt steeds sterker, dus ik heb er vertrouwen in."

"De wens om zwanger te raken was altijd groter dan de pijn van het verlies, daarom wilden we het nog een keer proberen. Ik kan het bijna niet geloven maar over zes weken wordt de zwangerschap ingeleid. Ik kan niet wachten om hem in mijn armen te hebben."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal en wil je dat delen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.