Nieuws/Vrouw
2082472432
Vrouw

'Goh, zijn dat broer en zus? Dat is dan vast geen tweeling'

Op de cover van het aprilnummer van National Geographic prijken de Britse Marcia en Millie Biggs. Ze zijn een tweeling, maar op het eerste gezicht zou je dat niet zeggen. Melissa Koolen (26) heeft ook zo’n tweeling.

Volgens de ouders van Marcia en Milly hadden de twee bij hun geboorte dezelfde kleur, maar werd Millie na 10 maanden 'alsmaar donkerder'. Papa's Jamaicaanse achtergrond zorgde voor de bruine huidskleur, bruine ogen het donkere haar van Millie. De moeder van de meisjes zorgde voor de witte huid, lichte haren en blauwe ogen van Marcia.

Twee-eiige tweeling

Jay-Riley en Jaylecy (15 maanden), de tweeling van Melissa, zijn half Surinaams en half Nederlands. Melissa: “Wereldwijd zijn er een héleboel van dit soort duo’s. Dat is het grappige aan twee-eiige tweelingen; het zijn totaal verschillende kindjes die heel toevallig op hetzelfde moment in dezelfde buik terecht zijn gekomen.

We hadden geen moment stilgestaan bij de kleur die onze kindjes zouden krijgen. Maar toen we hoorden dat het een jongen en een meisje waren, wisten we dat ze sowieso niet op elkaar zouden lijken. Ik zei voor de grap weleens dat het zo leuk zou zijn als we een bruine en een witte baby kregen, maar toch gingen we ervan uit dat ze of wit óf bruin zouden worden.

Duo Penotti

Toen ze werden geboren, was Jay-Riley meteen al een stuk donkerder. Mijn man en ik vonden het wel grappig: onze eigen Duo Penotti! We hebben nu allebei onze eigen mini-me. Vooral omdat mijn zoon erg op zijn vader lijkt, en mijn dochter juist op mij. Nu ze wat groter zijn, zien we steeds meer verschillen. Zo heeft mijn zoontje stijl haar en krijgt mijn dochter mooie pijpekrulletjes.

Ook qua karakter zijn het twee totaal verschillende kinderen. Mijn zoontje is heel ondernemend, druk en vrolijk. Een echte pretletter. Mijn dochtertje is juist erg afwachtend, zij kijkt de kat liever even uit de boom. En waar Jay-Riley overal op en af springt, zit Jaylecy het liefst lekker op de grond om zich heen te kijken.

'Geen tweeling, toch?'

Op straat zorgen de verschillen tussen de twee weleens voor verwarring. ‘Goh, zijn dat broer en zus? Geen tweeling, toch?’ Er wordt ook weleens gedacht dat de een van mij is, en de andere van mijn zus. Ik kan er wel om lachen. Een mens is een mens en kleur zegt helemaal niets over wie jij bent als persoon. Dat wil ik ze graag meegeven.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.