Vrouw/Opgebiecht
2085211460
Opgebiecht

'Ik heb mijn kinderen een vakantie beloofd, maar het geld gaat op aan onze schulden'

Mijn twee zoons hebben al heel wat uren doorgebracht met het uitzoeken van onze vakantie, maar ik moet ze binnenkort teleurstellen; mijn vakantiegeld is al besteed aan het aflossen van onze schulden.

Dat we het niet breed hebben, weten onze zoons wel. Ze zijn 12 en 10 en zitten op voetbal, maar ik druk ze altijd op hun hart zuinig te zijn met hun sportspullen. Waar sommige kinderen regelmatig nieuwe voetbalschoenen krijgen, moeten zij het doen met tweedehands exemplaren. En dan ook nog eens alleen als ze niet meer passen. Daarvoor is nou eenmaal geen spaarpotje.

Baan verloren

De schulden ontstonden toen mijn man zijn baan verloor. Ineens was ik kostwinner. Ik heb een administratieve functie en werkte twee dagen minder dan mijn man. Als gevolg van de nieuwe situatie werden onze financiën een rommeltje. De aanmaningen van telefoon-, verzekeringsmaatschappijen en de Belastingdienst bleven maar komen.

Nadat we een tijdje ons hoofd in het zand hadden gestoken, gaf mijn moeder mij een schop onder mijn kont. Dit kon zo niet langer doorgaan. Als we niet op zoek gingen naar hulp, stond er over een tijd een deurwaarder op de stoep die dingen in beslag kwam nemen.

Schuldenplan

We zijn om de tafel gaan zitten met een deskundige, die ons hielp alle administratie te ordenen en van daaruit konden we een schuldenplan maken. Er werden betalingsafspraken gemaakt en daar hebben we ons sindsdien aan gehouden.Dat betekende leven op kleine voet en dus ook geen vakantie met de kinderen.

Al begin dit jaar smeekten onze zoons of we deze zomervakantie alsjeblieft weer eens een paar dagen konden weggaan. Toen ik die hoopvolle gezichtjes zag, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om 'Nee' te zeggen. Ik heb tegen ze gezegd dat zij een vakantiebestemming in Europa mochten uitzoeken. Achteraf weet ik dat ik dit nooit had moeten beloven; we zijn nog lang niet schuldenvrij.

Kamperen

Maar die twee waren dolblij! Ze zijn met zijn tweeën achter de computer gekropen en hebben urenlang naar bestemmingen in het zuiden gekeken. Al snel waren ze eruit: ze wilden kamperen in Frankrijk.

Op het moment dat we hun enthousiasme zagen, besloten mijn man en ik erin mee te gaan. Het was misschien niet eens zo’n slecht idee! Even lekker met het gezin weg. Dan konden we weer even opladen en genieten van elkaar. Onze gedachten verzetten en niet denken aan schulden.

Vakantiegeld

Op het moment dat we het vertelden aan onze deskundige, schudde die meelevend zijn hoofd. Dat was echt geen verstandig idee. Al het geld dat binnenkwam, moest echt gebruikt worden voor het aflossen van de schuld. We waren al zo’n eind gekomen, het zou zonde zijn weer een stap terug te doen.

Dus toen ik zag dat mijn vakantiegeld was gestort, moest ik slikken. Het was iets meer dan 1200 euro. Mijn man, die ook weer aan het werk is, had zelfs nog ietsje meer. We keken elkaar aan en besloten dat we liever snel weer in de plus wilden staan dan op een 'overbodige' kampeervakantie gaan.

Ergens in Nederland

Nu moeten we het nog aan onze zoons vertellen. Ik denk dat ze het uiteindelijk wel zullen begrijpen, maar ze zullen er ook heel erg verdrietig om zijn. We horen nu af en toe al mopperende geluiden: 'Mijn vrienden gaan allemaal naar Walibi, waarom kan ik niet mee?' en 'Waarom krijg ik maar zo weinig mee naar de kermis?'

Het blijft ook lastig, maar als we op deze manier doorgaan, zijn we over een goed jaar uit de schulden en kunnen we weer beginnen met sparen. Ik zet wel iedere maand een heel klein beetje aan de kant, zodat we deze vakantie misschien tóch even een nachtje weg kunnen ergens in Nederland.

Een bevriende kennis heeft ook al aangeboden dat we op zijn huis bij het water mogen passen als zij een weekendje weg zijn. Het is geen Frankrijk, maar misschien verzacht dat voor onze jongens toch een beetje de pijn…

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook iets - anoniem - opbiechten?

Deel dan hier jouw verhaal!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.