Nieuws/Vrouw
2087613620
Vrouw

Netflix & Chill: letterlijk chill en vooral erg slaperig

Vrouw met laptop in bed

Vrouw met laptop in bed

Nog even lekker een serie kijken in bed voordat je gaat slapen. Zeker ontspannend, maar hoe bevorderlijk is het voor je seksleven? We duiken in het fenomeen Netflix & Chill.

Vrouw met laptop in bed

Vrouw met laptop in bed

Uit een onlangs verschenen onderzoek van de Universiteit van Lancaster blijkt dat er tussen tien en elf uur ’s avonds een piek is in internetverkeer, dat vooral veroorzaakt wordt door streamingdiensten en videosites als Netflix en YouTube. Er is daardoor minder ruimte voor intimiteit.

Streamen in bed

Het spitsuur voor ouderwetse televisie ligt iets eerder op de avond. Daarna gaan kijkers richting de slaapkamer, waar ze vrolijk verder streamen op tablets, laptops en telefoons. De universiteit onderzocht hiervoor 400 apparaten en liet een aantal deelnemers een dagboek bijhouden over hun mediagebruik. Daaruit kwam naar voren dat de uren ‘traditioneel tv-kijken’ verlengd worden in bed.

En dat is nou niet bepaald bevorderend voor je seksleven, zegt ook seksuologe Eveline Stallaart. “Ik hoor dit regelmatig terug in mijn praktijk. Een groot onderliggend probleem is vooral dat mensen moe zijn van bijvoorbeeld werk, en dan eenmaal thuis ontspanning willen. Dat zoeken ze vaak in Netflix. Heerlijk even je hoofd leegmaken met een filmpje. Maar we vergeten dat seks ook ontspanning is.”

Kwaliteit

“Een serie kijken is rustgevend, maar slurpt tegelijkertijd al je aandacht op. Daarna heb je geen energie meer en wil je slapen”, zegt Eveline. “Netflixen kan ook een excuus zijn voor mensen die eigenlijk helemaal niet zo vaak seks willen.” Netflix & chill, samen een film kijken in bed wat daarna uitmondt in seks, wordt dus in relaties snel een beetje te letterlijk chill en vooral erg slaperig.

Als het dan wél weer een keer gezellig wordt in bed, is de kwaliteit van de seks ook niet altijd even spetterend. Eveline: “Een veelgehoord credo is dat je dan maar even zin máákt. Dan wordt het dus een moetje en heb je te weinig aandacht voor elkaar. Je bent dan alleen gefocust op het orgasme. Op doen in plaats van genieten. Seks is ook daadwerkelijk gezond; er komen dan hormonen zoals dopamine vrij, waar je gelukkig van wordt, en die juist zo goed zijn voor je relatie.”

Leg 'm weg

Moeten we alle iPads en smartphones dan volledig verbannen uit de slaapkamer? Nee, dat niet, geeft Eveline aan. “Spreek een tijd af waarop je dat schermpje weglegt. Anders ben je niet sociaal bezig. Communicatie is key bij seks.

Prima als je af en toe even samen op een druilerige donderdagavond een serie wil kijken samen, maar tegen mijn cliënten zeg ik ook: leg ‘m weg! Anders staat je aandacht stil. Zij geven bijna altijd aan dat het hun seksleven ten goede komt.”

Lief en lekker

Daarin kun je ook nog een stapje verder gaan: Arie Boomsma en zijn vrouw Romy ‘plannen’ hun seks zo nu en dan. In LINDA.meiden vertellen ze dat ze zich overdag al voornemen om die avond seks te hebben, wat volgens hen goed werkt en spanningen weghaalt.

Volgens Eveline is het vooral belangrijk om bij elkaars behoefte te checken. “Jij kan wel het gevoel hebben dat het prima gaat, maar misschien denkt je partner daar anders over. Praat met elkaar voor het te laat is. De liefde bedrijven, zoals ik het graag noem, is ook gewoon hartstikke leuk. Je laat de ander weten dat je elkaar nog steeds leuk, lief en lekker vindt.''

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.