Nieuws/Vrouw
2088308742
Vrouw

Weduwe Marlies reisde 6 weken met haar kleuters

Recent lazen we dat Celine Dion (49) na het overlijden van haar man René Angélil (73) in al haar verdriet het spoor bijster leek te zijn. Marlies van Dongen (42) verloor eveneens haar man - in juli 2013 - en bleef achter met twee kindjes van 1 en 2 jaar. Ze besloot het roer stevig in eigen hand te houden en reisde vorig jaar met haar twee kleuters naar Nieuw-Zeeland.

"Jeroen zat al een tijdje niet lekker in zijn vel en was extreem moe. Toen werd ontdekt waardoor dat kwam, was het al te laat; longkanker waar niets meer aan te doen was. Ik zie onszelf nog zitten, daar aan dat tafeltje bij de arts. Ik was vol ongeloof, Jeroen had het vermoeden al dat het goed mis was."

Een intense kreet

"Op de gang hielden we elkaar stevig vast en er ontsnapte een intense kreet. 'Gaat het wel, mevrouw?', vroeg een verpleegster. 'Oh nee, ik kan dit inderdaad niet maken', dacht ik toen. Alsof ik mijn verdriet niet mocht uiten. We zaten vanaf dat moment in een rollercoaster; een voortdenderende trein richting de dood."

"Vijf maanden na de diagnose overleed Jeroen. Ik kon alleen maar zorgen en meegaan in het ritme van onze nog heel jonge kinderen. Ik sliep als zij sliepen. Ik overzag mijn leven niet meer, ik was stuurloos zonder Jeroen - mijn rots en anker. Ik was freelance art director, had mooie opdrachtgevers als Tommy Hilfiger. Ik haalde altijd mijn energie uit mijn werk, maar die energie was weg.

Eigen foto

Eigen foto

Pure noodzaak

Ik stopte met freelancen en koos voor mezelf. Ik wilde een jaar nemen om te rouwen, tot rust te komen en fysiek te herstellen. Uiteindelijk heb ik twee jaar de tijd genomen om te investeren in zelfontwikkeling en te ontdekken welke richting ik op wilde. Ik vond het geen egoïstische keuze, maar pure noodzaak; anders zou ik niet overeind blijven. Achteraf gezien mijn beste keus ooit.

"Op een dag maakte ik een moodboard voor mijn leven. Ik was mezelf namelijk zo kwijtgeraakt, dat ik niet eens meer wist wat ik nou eigenlijk wilde of waarvan ik droomde. Ik verzamelde plaatjes, teksten en foto’s puur op gevoel en plakte die op."

Enorme boom

"'Wat heb ik nodig?', vroeg ik daarbij steeds. Ik koos veel voor natuurplaatjes, die gaven mij rust. Ook plakte ik een foto op van een meisje dat in een enorme boom klom. Ik wilde weten waar je zulke bomen kon vinden en moest ineens aan Nieuw-Zeeland denken."

"Wat als ik daar naartoe zou gaan? De dag erna hoorde ik een onbekende vrouw vertellen over haar reis naar Nieuw-Zeeland. Zo toevallig. Ik vroeg haar wat dingen over het land, een dag later zat ik bij een reisbureau en weer zes weken later zat ik daadwerkelijk met mijn kinderen in het vliegtuig!"

Krachtig gevoel

"We hebben zes weken met z'n drietjes 4500 km rondgereisd met een camper. Niet iedereen vond alleen reizen met twee kinderen verantwoord. Maar gelukkig steunden ook veel mensen mijn plannen. Ik voelde totaal geen angst, vertrouwde weer op mezelf. Ik had altijd Jeroens veiligheid gehad, maar wist blijkbaar zelf ook de weg. Een enorm goed en krachtig gevoel."

"Onze band werd alleen maar sterker en we hebben alles gedaan. Ze vonden het fantastisch, kinderen zijn zo flexibel. Ik onderging een transformatie doordat ik mijn eigen kracht terug vond. Ik kwam terug als een gezonde versie van mezelf."

Inspirerend

"Nadat Jeroen was gestorven had ik geen visie en geen dromen meer. Ik kon me niet meer herinneren waarvan ik hield. Maar ik hervond mijn passies en ben onder meer weer gaan dansen. Ik had mijn grote liefde verloren en niets meer te verliezen. Ik mis Jeroen en de kinderen missen hun vader. Het proces wat ik doormaakte was mooi en intens, maar ook wel eenzaam natuurlijk."

"Wij vrouwen kunnen veel van mannen leren. Ik vind ze heel inspirerend. Mannen zorgen vaak heel goed voor zichzelf, wij zorgen vooral heel goed voor anderen. We houden altijd maar rekening met de mensen om ons heen en vinden het fijn om te geven. Daarin vergeten we onszelf op de kaart te zetten en voor je het weet, vergeet je dus te kiezen voor wat jij zelf nou echt wilt in het leven."

Eigen foto

Eigen foto

Een bad vullen

"Jeroen zei wel eens op een drukke dag: 'Zo, ik ga even mijn bad vullen.' Dat vond ik heel irritant. Maar eigenlijk deed hij voor hoe het eigenlijk zou moeten: regelmatig even een moment voor jezelf pakken. Die 'koestertijd', zoals ik het noem, pak ik nu wel."

"Zo plan ik een ochtend per week echt voor mezelf. Dan ga ik wandelen of laat ik mij masseren en laad ik mezelf weer op. Ik ben een alleenstaande moeder met twee kleine kinderen: ik heb die juiste balans keihard nodig."

Traumatisch

"Je partner verliezen is traumatisch. Daar kwam ik eigenlijk pas vorig jaar achter. Ik verzorgde in mijn dromen nog steeds mijn zieke man en dacht dat dit erbij hoorde. Ondertussen hield ik mij groot voor de buitenwereld, wilde niet dat mensen zich zorgen gingen maken."

"Vorig jaar heb ik traumabegeleiding gezocht en gevonden. En ook het moodboard heeft mij goed geholpen. Tegenwoordig help ik ook andere mensen. Waar ik vroeger moodboards maakte voor Tommy Hilfiger, maak ik ze nu voor levens; ik ben geen art director meer, maar 'heart director'. Jezelf herpakken kan ik iedereen aanraden!"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.