Vrouw/Culinair
2093037427
Culinair

Arme bakker: hier ging het ‘halve dorp’ op koolhydraatarm dieet!

Arme bakker: hier ging het ‘halve dorp’ op koolhydraatarm dieet!

Arme bakker: hier ging het ‘halve dorp’ op koolhydraatarm dieet!

Je zult maar bakker zijn in Leende. Dan ben je nog niet jarig momenteel. Het halve dorp schijnt namelijk aan een koolhydraatarm dieet te zijn. Daar sta je dan met je pistoletjes en zuurdesembollen…

Arme bakker: hier ging het ‘halve dorp’ op koolhydraatarm dieet!

Arme bakker: hier ging het ‘halve dorp’ op koolhydraatarm dieet!

Ik hoorde het op het nieuws. Komt allemaal door huisarts Norbert van den Hurk en sportarts Hans van Kuijk. Die maakten zich samen zorgen over de vervetting van hun dorpsgenoten en besloten in te grijpen.

En zo werd het project GezondDorp in Leende (Noord-Brabant) geboren; gebaseerd op meer bewegen en een koolhydraatarm regime. Afijn, na een jaar werden de resultaten gemeten en jawel: het gros van de deelnemers aan het project was fitter, gezonder en slanker.

Een dorp op dieet

Nou valt er wel even een kanttekening te maken en dat is vooral fijn voor de plaatselijke bakker. Hoewel in het nieuws steeds wordt gerept over een flink deel van een dorp op dieet, blijkt het in de praktijk te gaan om iets meer dan 200 mensen.

En dat terwijl Leende ruim 4000 inwoners telt. Dat is dus maar 5% en niet 50%. Blij dat die man of vrouw toch nog ergens zijn slagroomsoezen kan slijten.

Ervaringsdeskundige

Ik ken dat principe van koolhydraatarm eten. Ik ben er zelf ook flink wat pondjes mee kwijtgeraakt. Niet een keer, maar meerdere malen. Je gooit de pasta, rijst, brood en aardappelen in de ban en de kilo’s vliegen eraf (nou ja vliegen, naarmate ik ouder word, kunnen we eerder van een sukkeldrafje spreken, maar een ons per maand is een ons per maand).

Punt is dat ik niet echt geloof dat dat aan het minderen van de koolhydraten zelf ligt. Als ik morgen besluit juist de tijgerbollen en risotto te omarmen en mezelf daarvoor in de plaats de kaasjes, Spaanse worsten en zoute haring ontzeg, denk ik dat ik net zo goed afval.

Het zit hem immers uiteindelijk vooral in het innemen van minder calorieën en of je die nou uit brood haalt of uit vette vis, volgens mij maakt dat per saldo niet uit.

Dat een koolhydraatarm dieet voor mij beter werkt dan een vetarm dieet, komt simpelweg omdat ik niet zo houd van pasta en rijst. Ik kan makkelijk zonder. En ik er veel minder goed mee leven als ik nooit meer een puntje volvette camembert mag eten.

Net godsdiensten

Dat mag je allemaal best niet met me eens zijn. Ik geloof je op je woord als je zegt dat jij de wondermethode hebt ontdekt. Diëten zijn wat dat betreft net godsdiensten. Iedereen heeft zijn of haar eigen waarheid in pacht. En mits je je aan de regels houdt, zijn die allemaal waar.

Van alle diëten val je af. Intermittent vasten, natuurlijk werkt dat. Je eet om de dag maar 25% van je normale energiebehoefte. Dat scheelt op termijn behoorlijk wat calorieën. Sherrydieet? Idem dito. Je eet van iedere normale portie de helft en verzacht de pijn met een glaasje sherry.

In een glas sherry zitten 109 kcal. Dat weegt (leuke woordspeling!) met geen mogelijkheid op tegen die tweede boterham met hagelslag. Een regime dat bestaat uit drie maaltijdshakes? Joh, die bikinilijn ligt binnen bereik. Je dagelijkse calorie-inname blijft immers steken op de 600 kcal. Het kan zomaar zijn dat je dood neervalt na een paar weken, maar anders kan ik je verzekeren dat je er echt dunner van wordt.

Ik houd niet van pasta

Punt dat ik wil maken? Word je er gelukkiger van? Als ervaringsdeskundige geloof ik dat het best werkende dieet die methode is die je het langste vol kunt houden. En omdat ik niet van pasta houd, werkt bij mij dat koolhydraatarme gedoe dus.

Het beste: niet lijnen

Beter was het geweest om sowieso nooit te gaan lijnen, want de mensen die ik ken die het beste in hun vel zitten, hebben nog nooit een dieetboek aangeraakt, maar daarvoor is het helaas te laat. Op mijn vijftiende ben ik al begonnen met het vernachelen van mijn stofwisseling en dan is geen weg meer terug.

Wel zo fijn voor de bakker

Ik houd trouwens wel van versgebakken brood, maar doordeweeks gun ik mezelf toch al weinig tijd om te ontbijten en een bak kwark leeg lepelen gaat sneller dan het besmeren en beleggen van brood, dus dat weekendontbijtje gun ik mezelf. En ook als we frietjes eten, schep ik op.

Maar als je dus juist heel erg dol bent op pasta, dan is zo’n koolhydraatarm regime een nachtmerrie voor je. Niet aan beginnen, zou ik zeggen. Genoeg andere mogelijkheden. En dat is wel zo fijn voor de bakkers van Nederland.

PS. Ik ben vanaf dit weekend drie weken op vakantie. Tot zaterdag 10 augustus!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.