Nieuws/Vrouw
2093075934
Vrouw

'Sandra’s dood is kennelijk maar 4 jaar straf waard'

Sandra met haar moeder Harriet

Sandra met haar moeder Harriet

Amper twee jaar geleden werd de 18-jarige Sandra van Duijl gewurgd. En haar moordenaar Thijs van Z. mag nu al met verlof. Moeder Harriët is verbolgen: "Is de dood van mijn dochter dan maar zo weinig straf waard?"

Sandra met haar moeder Harriet

Sandra met haar moeder Harriet

Moeder Harriët vertelt over dat vreselijke weekend, eind september 2015. Het weekend waarin het liefste dat zij en haar man hadden, ze werd ontnomen.

Twee stoeltjes

"Op vrijdagmiddag 25 september ging mijn man nog bij San langs. Ze woonde in een appartementje in Enschede en hij had twee stoeltjes voor haar op de kop getikt. Sandra vertelde dat ze om vijf uur een afspraak had en dat ze dus niet veel tijd had. Samen rookten ze nog een sigaretje. Mijn man vroeg met wie ze een afspraak had, en Sandra zei dat het met die Thijs was.

Averechts

Wij hadden die naam vaker gehoord, vooral omdat hij haar op 6 september ook al had mishandeld. We wisten dat Sandra had ontdekt dat hij een vriendin had, terwijl hij ook met haar rommelde. Hij zette haar onder druk om appgesprekken en foto’s van hun samen te wissen van haar telefoon. Hier hadden ze vaak ruzie over. Mijn man en ik hadden allebei dus geen goed voorgevoel bij hem en de afspraak, maar Sandra was volwassen. Daarbij: als wij hadden gezegd dat ze hem niet mocht zien, had dat misschien averechts gewerkt."

Seksafspraakje

Terwijl de ouders van Sandra dit thuis bespraken, werd zij opgehaald door Thijs. Het stel had een 'seksafspraakje' en Sandra ging met hem mee. Tijdens de daad (beweert Thijs) ontstond weer ruzie over de telefoongegevens. Hij verklaart dat Sandra hem hierop in zijn gezicht spuugde en hij woedend raakte en haar wurgde.

"Mijn man zag dat Sandra die avond voor het laatst om 17.45 online was geweest. Raar want Sandra was altijd online. De dag erna - zaterdag 26 september 2015 - stuurde ik haar een paar berichten over dat ik me zorgen maakte en of ze wat kon laten horen. Maar het werd steeds niet meer dan één vinkje.

Stoffelijk overschot

Vervolgens vertelde mijn andere dochter Liset dat er een stoffelijk overschot was gevonden in recreatiegebied Rutbeek. Ik dacht meteen: 'Dit zal toch niet onze San zijn?'. Maar Liset stelde me gerust. Ze zei dat het meestal junks betrof. Intussen hoorden we maar niks van Sandra. We appten haar: App ons, bel ons, we maken ons zorgen. San, waar ben je? Laat iets weten. Maar we kregen geen reactie.

Twee agenten

We reden langs haar huis, maar de lichten waren uit en de gordijnen nog open. We vroegen rond, maar niemand wist waar ze was. Liset heeft zelfs Thijs van Z. nog een berichtje op Facebook gestuurd, maar die antwoordde natuurlijk niet. Pas de dag erna, op zondag 27 september, riep Liset dat er twee agenten de oprit op kwamen. In eerste instantie dacht ik nog dat Sandra misschien wat uit had gehaald...

Totale paniek

Dit stukje vind ik altijd heel moeilijk om te vertellen; dat de agenten vertelden dat Sandra was overleden. 'Dat kan niet, niet Sandra. We hebben haar vrijdag nog gesproken!' dacht ik nog. Kennelijk gaan er na zulk vreselijk nieuws veel dingen door je hoofd. Zo bedacht ik eerst wie dit allemaal moesten weten en wie ik moest bellen en waar ik allemaal langs moest. Maar er was ook totale paniek. Ongeloof. Verdriet. Angst. Ik kermde het uit en vanaf dat moment begon de hel waarin we nu leven."

Niveau van een 14-jarige

Eén van de dingen die bijdraagt aan die hel, is de opvallend lage straf. Al was het wel meteen duidelijk dat het Thijs van Z. betrof. Er werd vastgesteld dat hij geestelijk op het niveau van een 14-jarige zat en daarom werd hij berecht volgens jeugdrecht: hij kreeg mede daardoor twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs met aftrek van voorarrest.

Harriët: "Dat is onverteerbaar. We snappen het echt niet. Wat ons enorm tegen het hoofd stoot is dat hij destijds 20 jaar oud was. Voor het strafrecht een volwassene dus.

Met voorbedachten rade

Ook hoorden we dat hij geestelijk gewoon op havoniveau zat, dus hij is gewoon gewiekst. De familierechercheurs hebben verteld dat de moord op onze Sandra waarschijnlijk met voorbedachten rade was.

Thijs had diezelfde vrijdag op een werkborrel tegen zijn collega’s gezegd dat hij een meisje ging vermoorden. Hij heeft ook aan een vriend gevraagd hoe hij het zou doen, als hij iemand zou vermoorden. En na de daad nog in een groepsapp gevraagd of iemand een groot gat kon graven voor hem, omdat ‘het was gebeurd’.

Van moord naar doodslag

Hij is godbetert diezelfde avond nog gaan feesten met vrienden, nadat hij onze dochter heeft gewurgd en haar als een stuk vuil heeft achtergelaten in het bos. Dan ben je toch helemaal krankzinnig?

Maar omdat hij Sandra’s naam niet specifiek heeft genoemd, toen hij zei iemand te gaan vermoorden, geldt dit niet als bewijs. En toen ging de aanklacht van moord naar doodslag. En uiteindelijk kreeg deze zieke geest dus slechts twee jaar jeugddetentie, met twee jaar jeugd-tbs, voor de moord op ons kind.

Gezellige instelling

Ik ben naar de instelling geweest waar hij zit. Het lijkt op een oud schoolgebouw. Het ziet er hartstikke gezellig uit daar. Ouders mogen elke dag langskomen, ze hebben een leuke kantine en er hangen mooie werkjes aan de muur.

Daar heeft Thijs twee jaar gezeten en nu is de PIJ-maatregel ingegaan. Sinds 20 september mag hij af en toe weer lekker van de buitenlucht genieten. Maar wij niet: we leven nog steeds in een hel.

Nog meer slachtoffers

Ik vind het verschrikkelijk wat er met Anne Faber is gebeurd, maar ik ben wel blij dat er hierdoor meer aandacht komt voor dit soort zaken. Want ondanks dat de zaak van Sandra anders is, mag ook deze moordenaar gewoon met verlof. Al na twee jaar!

Sterker nog: over twee jaar wordt hij opnieuw beoordeeld en als hij het juiste gedrag vertoont, komt hij volledig op vrije voeten. Dan staat de moordenaar van mijn lieve kind na vier jaar weer buiten. Een dan 24-jarige jongen, met nog een heel leven voor zich. Hij kan weer een frisse start maken. Wij nooit meer.

Doodsbang voor nieuwe slachtoffers

Mijn man en ik zijn als de dood dat hij zodra hij verlof heeft, weer een ander meisje grijpt. Nét als de moordenaar van Anne Faber. We winden ons enorm op over het rechtssysteem.

Je ziet de moordenaar van je kind het liefst heel lang opgesloten op een plek waar hij zich het meest onprettig voelt. En zeker niet in een jeugdinstelling die er gezellig uitziet. Voor vier jaartjes.

Standaardstraf

Of iemand nu 15, 25, 35 of mijn part 45 jaar oud is: er zou een standaardstraf moeten komen voor het plegen van een moord. En dan kan naast die standaardstraf gekeken worden naar andere omstandigheden.

Ik hoop dat de schellen van iedereens ogen afvallen. De straffen in Nederland zijn veel te mild. Frank Masmeijer krijgt acht jaar voor drugshandel? Kreeg de moordenaar van ons kind maar acht jaar. Maar San is kennelijk niet meer dan vier jaar waard."

Wees gewaarschuwd!

De moeder van Sandra sluit af: "Mijn dochter kan niets meer zeggen. Kan niet meer zeggen dat het niet klopt wat hij vertelt. Dus ik doe dit voor haar. Ik heb nog een brief aan Thijs van Z. geschreven dat hij er goed mee is weggekomen. Dat hij geluk heeft met ons klote rechtssysteem hier in Nederland.

Want hij heeft ons het allerdierbaarste afgenomen. Wij kunnen maar één ding hopen: dat hij dit niet nog een keer doet als hij straks met verlof mag of vrijkomt. Als dit gebeurt, kan niemand zeggen dat we hier niet voor gewaarschuwd hebben…"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.